Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medic român din Franţa, care a plecat acum 3 ani din România: Nu puteam diagnostica, nu aveam medicamente. Am fost alungați de sistem

Europa FM
doctor medic spital

Deficitul de cadre sanitare se simte cu precădere acum, când sistemul sanitar este suprasolicitat. Statisticile arată 40.000 de profesionişti care îngrijesc oameni în străinătate. Potrivit unei cercetări din 2018, 24% dintre medici şi 19% dintre asistente şi-au exprimat intenţia clară de migraţie, anunță MEDIAFAX.

Conform analizei, când vorbim despre medici, aproape 40% dintre ei au spus că ar renunţa la plecare dacă s-ar îmbunătăţi condiţiile de lucru.

Citește și: Olguța Vasilescu a răbufnit: Ce mai răgeau pe sub balcoanele miniștrilor PSD când le măreau salariile

Am stat de vorbă cu un medic tânăr, plecat cu doar trei ani în urmă, ca să văd ce l-a determinat să facă acest pas.

Andreea este medic dermatolog la Paris şi a decis să părăsească România încă de când făcea rezidenţiatul. Erau 35 de medici rezidenţi pentru 25 de pacienţi şi simţea că nu poate învăţa cum îşi doreşte. La Paris, erau doi rezidenţi pentru 16 pacienţi. Nu a fost vorba doar despre asta, ci şi despre lipsa mijloacelor necesare pentru a-şi face meseria.

"Învăţam pentru nişte examene complementare şi mă gândeam "cine face asta?", astea sunt numai în cărţile de medicină. Când m-am dus în Franţa, erau o rutină. În România nu puteam face diagnosticare moleculară, biopsii cutanate, aveam nevoie, de exemplu, pentru diagnosticarea bolilor autoimune, să facem teste care implică mulţi anticorpi şi care nu erau disponibile în spital", ne-a povestit Andreea.

Citește și: Lovitură pentru bugetari! Măsura de criză anunțată de premierul Ludovic Orban

Iar dacă astea ţi se par lucruri complicate, cu siguranţă şi tu a trebuit să faci un examen de imagistică performată în privat, chiar dacă ar fi trebuit să îl poţi face în spital.

"Aveam nevoie de tomografii computerizate, de RMN-uri, ca să punem un diagnostic. În spitalele din România există de cele mai multe ori un singur RMN, care mai este şi stricat. Şi pentru o ecografie trebuia să trimitem pacienţii în afara spitalului. O bătrânică venită de la ţară nu putea să meargă să facă o ecografie cu 400 de lei în afara spitalului", a mai explicat medicul.

Andreea mi-a mai povestit că, pe lângă faptul că nu progresa, misiunea ingrată de rezident era şi cea de a trimite pacienţii să îşi cumpere tratamentul. Iar mulţi dintre medici nu se pot împăca cu această soluţie.

"Nu aveam tratamente în spital. Trebuie să vină băbuţa de la ţară cu ser fiziologic în geantă. Le spuneau că au nevoie de un medicament de peste 100 de lei şi nu aveau de unde să şi-l cumpere. Nu erau în spital medicamentle de bază şi rezidenţii erau cei care le spuneau pacienţilor că trebuie să îşi cumpere un medicament", a mai spus Andrea.

Citește și: Rareș Bogdan a explodat, după decizia Guvernului: Dacă tot au venit acasă, să îi păstrăm și să dezvoltăm agricultura românească

De când a plecat, doctoriţa româncă s-a mai întors doar pentru a-şi da examenele finale. Revenirea definitivă nu o vede prea aproape.

„M-aş întoarce dacă aş putea să lucrez în spital, dar uitându-mă care sunt posibilităţile la noi, m-aş gândi de două ori. Nu cred că aş avea modalităţile de a trata pacienţii cum aş vrea”, a mărturist Andreea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.