Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medici cubanezi specializaţi în ventilare asistată au fost trimişi în Andorra

Nos
medici coronavirus italia

Cuba a trimis sâmbătă 39 de medici şi infiermiere către principatul Andorra, a doua ţară europeană pe care insula o ajută în lupta contra Covid-19, scrie AFP, citată de news.ro.

"Ei vor îndeplini o misiune într-un loc unde este nevoie, este o decizie personală şi voluntară", a asigurat medicul Jorge Delgado, directorul serviciilor cubaneze de colaborare medicală.

Cuba a acţionat la cererea principatului de 70.000 de locuitori, situat între două ţări europene foarte afectate de pandemie, Franţa şi Spania, şi care a înregistrat 267 de cazuri dintre care trei decese.

"Avem o veste mare: medici şi infirmiere specializate în ventilare asistată din Cuba vin să ne ajute", a anunţat sâmbătă ministrul Sănătăţii din Andorra, Joan Martinez.

Citește și: Streinu Cercel solicită convocarea CSAT: 'E momentul ca președintele României să se implice în mod direct. Nu mai avem timp'

"Este pentru prima dată când brigada noastră (grup de profesionişti cubanezi din domeniul sănătăţii trimişi în străinătate) merge într-o ţară bogată, cu o tehnologie de vârf, prin urmare ne vom adapta la condiţiile lor", a spus medicul Vilma Vargas.

Cu acest nou grup, Cuba a trimis în zece zile 508 medici şi infirmiere în alte ţări pentru a ajuta în lupta contra coronavirusului: în Italia şi în 11 ţări din America latină şi Caraibe, între care Venezuela, Nicaragua şi Haiti.

Insula a înregistrat 119 cazuri, dintre care trei decese.

Cu venituri de 6,3 miliarde de dolari în 2018, exportul serviciilor medicale, o tradiţie de lungă durată în această ţară socialistă, este unui dintre motoarele economiei cubaneze, urmat de turism.

Dar acest program de trimitere de medici în străinătate - 29.000 repartizaţi în 59 de ţări - a fost criticat anul trecut de mai multe ţări, cu Statele Unite şi Brazilia în frunte, pentru condiţiile de muncă ale acestor profesionişti, o mare parte a salariului lor revenind statului cubanez.

În consecinţă, insula a pierdut contractele cu Brazilia, Bolivia, Ecuador şi Salvador.

"Medicii cubanezi trebuie să fie plătiţi de manieră directă şi corectă", a repetat sîmbătă Ambasada americană de la Havana.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.