Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medici din Zimbabwe şi Africa de Sud depun plângeri împotriva guvernului pentru lipsa echipamentelor de protecţie

www.businesslive.co.za
doctori africa

O asociaţie a medicilor din Zimbabwe, în sudul Africii, a anunţat marţi că a depus o plângere împotriva guvernului acestei ţări, pe care îl acuză că nu le-a pus la dispoziţie mijloacele necesare pentru a se proteja şi a lupta împotriva pandemiei cu noul coronavirus, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Autorităţile "nu au instituit măsurile necesare pentru protejarea profesioniştilor din domeniul sănătăţii din ţară", a denunţat Asociaţia medicilor din Zimbabwe pentru drepturile omului (ZADHR) în plângere.

Asociaţia reclamă între altele "absenţa controlului şi depistării în rândul personalului (din sănătate) care foloseşte transportul public", ceea ce "îi expune pe membrii săi la riscul de contractare a bolii".

Asociaţia mai afirmă că peste 1500 de medici lucrează în spitale din ţară "fără protecţie adecvată" împotriva COVID-19, menţionând lipsa de măşti şi uniforme de protecţie, precum şi de aparate de ventilaţie şi chiar de oxigen pentru pacienţi.

Ministerul Sănătăţii din ţara africană nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii a AFP.

Citește și: Avertismentul unui medic de la Matei Balș: 'Vârful pandemiei ar putea fi atins între Paște și 1 Mai, dar trei scenarii pot da toate calculele peste cap'

Preşedintele din Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, le-a ordonat celor circa 16 milioane de concetăţeni să rămână în case până la 19 aprilie, pentru a împiedica propagarea epidemiei în ţara sa, unde au fost înregistrate oficial, conform celui mai recent bilanţ al autorităţilor, zece cazuri de contaminare şi un deces de pe urma COVID-19.

În martie, medicii şi alt personal din domeniul medical din Zimbabwe au ameninţat cu încetarea lucrului pentru a denunţa situaţia dramatică a sectorului sănătăţii publice, devastat, la fel ca alte servicii publice, de două decenii de o criză economică de proporţii catastrofale.

Ţara se luptă cu o penurie de produse de primă necesitate, inclusiv medicamente, iar jumătate din populaţie este ameninţată de foamete, potrivit ONU.

Şi în Africa de Sud, ţara africană cu cel mai mare număr de cazuri înregistrate de contaminare cu noul coronavirus (1.686, cu 12 decese), principalul sindicat din domeniul medical se pregătea marţi să dea în judecată guvernul pentru lipsa echipamentelor de protecţie pentru personalul din "prima linie".

În documentele depuse în justiţie, sindicatul NEHAWU al lucrătorilor din educaţie şi sănătate doreşte ca Ministerele sănătăţii şi muncii, între altele, să stabilească reguli de tratament în lipsa echipamentelor adecvate de protecţie şi notează că unii din membrii săi din provincia KwaZulu-Natal (coasta de est) au fost infectaţi.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii sud-african nu a răspuns la solicitarea de comentarii a Reuters.

În Africa de Sud, mulţi lucrători din domeniul medical îşi cumpără singuri echipamente de protecţie, în încercarea disperată de a se apăra de contaminare, mai consemnează Reuters, care menţionează şi că sindicatele se bucură de o puternică influenţă în această ţară, iar cei un sfert de milion de membri ai NEHAWU fac parte dintr-un cartel sindical aliat cu Congresul Naţional African al preşedintelui Cyril Ramaphosa.

O penurie globală de echipamente de protecţie personală, cum sunt măştile şi mănuşile, pentru medici, asistenţi, infirmieri şi alţi lucrători din sănătate creează un important obstacol în încercarea de a limita cazurile fatale, în Africa şi pe alte continente, notează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.