Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicii AVERTIZEAZĂ: Pericolele ascunse din fructe și legume

agroalimentare fructe legume

Cu toate că medicii ne recomandă să mâncăm cât mai multe fructe şi legume proaspete, acestea pot ascunde adevărate capcane! Multe sunt tratate cu pesticide în exces, lucru confirmat de inspectorii sanitar-veterinari. În cadrul controalelor din acest an, s-au descoperit pesticide cu mult peste limita admisă în ardei, rodii şi cireşe din import. Probleme sunt şi la produsele româneşti. O recunosc chiar vânzătorii din pieţe, după cum reiese dintr-un reportaj filmat cu o cameră ascunsă, potrivit observator.tv.

La o tarabă din piață, reporterii găsesc struguri de provenienţă incertă.

”Nu cred că păţiţi nimic. Nu sunt ai mei, vă daţi seama. Chiar nu ştiu cum îi păstrează ei în en-gros”, spune o vânzătoare.

Cu alte cuvinte, deşi ne aflăm în spaţiul dedicat producătorilor, vânzătoarea recunoaşte că marfa nu este din propria gospodărie. Iar situaţia alarmantă este confirmată şi de datele oficiale.

În primul trimestru al anului, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară a controlat 264 de transporturi de legume şi fructe din import. La rodii, ardei şi cireşe, inspectorii au găsit pesticide în cantităţi mai mari decât cele admise de lege.

LYGIA ALEXANDRESCU, specialist în nutriţie: Toate aceste pesticide aduc un risc mare de dezvoltare a unor serii de boli, de la o simplă alergie, tulburări digestive uşoare şi până la apariţia cancerului.

COSTEL STANCIU, preşedinte APC: Din păcate, pe etichetă, informaţiile trecute de comerciant sunt doar denumirea, originea, calibrul şi preţul. Dacă suntem atenţi s-ar putea să găsim pe ambalajul colectiv o etichetă micuţă unde să găsim substanţele chimice aplicate după recoltare.

Citește și: Apele îmbuteliate vor avea inscripționate pe etichetă concentrația de nitriți și nitrați, conform unui proiect de lege depus la Senat

Prea puţini sunt, însă, cei care verifică toate aceste date atunci când merg la cumpărături. Cel mai adesea, selecţia se face după aspectul produsului.

Alternativa ar putea fi produsele bio. Sunt mai sănătoase, dar şi mai scumpe.

Merele ecologice costă 17 lei kilogramul, de aproape şase ori mai mult decât cele obişnuite. Iar dovleceii bio ajung până la 20 de lei kilogramul.

România este pe locul al şaptelea în Europa la consumul de pesticide, cu peste 10 milioane de kilograme vândute în 2016, potrivit datelor Eurostat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.