Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicii iau foc și amenință Guvernul cu revoltă generală

medici-spital-sanatate

Medicii ameninţă că intră în grevă de la 1 septembrie dacă nu vor fi scoşi din categoria funcţionarilor publici și mai cer salarii decente din care să poată trăi fără a primi şpăgi de la pacienţi, gest pentru care riscă să ajungă după gratii. Peste 14.000 de medici s-au reunit deja într-un grup pe reţeaua de socializare Facebook, devenit viral în doar câteva ore, scrie Adevarul. Grupul creste cu o viteza ametitoare.

Medicii cer să nu mai fie consideraţi funcţionari publici, să li se creeze un statut de medic, să aibă un salariu de bază de 1.000 de euro şi să fie plătiţi pentru gărzile efectuate. De asemenea, ei cer să aibă la dispoziţie medicamentele necesare pentru a-şi trata pacienţii şi să nu le lipsească mănuşile care acum „reprezintă un lux” în multe spitale.

„Vrem aparatura pe care o au colegii noştri din alte ţări şi spitale, nu cazemate în care ne cade tavanul în cap şi miroase a mucegai”, spune unul din membrii grupului, medic rezident la Spitalul Colentina din Capitală, nemulţumit că nu i se respectă contractul de muncă ce prevede că doctorul este nevoit să stea doar şapte ore în spital, timp în care consultă pacienţii şi face intervenţiile chirurgicale necesare.

„De multe ori muncim gândindu-ne la pacienţi, muncim de ne sar capacele, dar de ce să nu ne gândim şi la viaţa noastră puţin? Unii au familie...cu ce o întreţin? Să mai zic şi de copii? Da, e adevărat din şpagă pentru că din salariu nu ajunge nici pentru chirie...Până când vom accepta prostituţia medicală? Vreţi să ajungeţi cu toţii la închisoare, <>, pentru că aţi vrut să trăiţi?”, le-a scris medicul rezident colegilor săi de breaslă.

Doctorii români le-au solicitat pe Facebook inclusiv preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Victor Ponta să ia în calcul avertismentele formulate pe reţeaua de socializare.

Aceasta nu este prima iniţiativă de acest gen. În anul 2013 au ieşit în stradă aproape 10.000 de medici şi cadre medicale, pentru a solicita salarii mai mari şi condiţii decente în spitale, dar şi scoaterea din categoria funcţionarilor publici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.