Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicii susțin necesitatea unui atestat în terapia durerii

exquis.ro
Durere

Educația în terapia durerii este mai mult decât necesară în condițiile în care durerea este principalul motiv pentru care pacientul vine la medic și afectează grav calitatea vieții, este de părere rectorul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, Ioanel Sinescu, potrivit AGERPRES.

Citeşte şi: Borcea, acuzat de magistraţi că şi-a FOLOSIT copiii.Cum au motivat judecătorii respingerea eliberării

Într-un mesaj adresat vineri specialiștilor reuniți la evenimentul intitulat "Educația în terapia durerii", rectorul UMF arată că "România se confruntă cu o situație critică în ceea ce privește terapia durerii, în special a celei cronice".

"De multe ori durerea este semnul pentru care bolnavul se prezintă la medic. Durerea o întâlnim aproape în orice specialitate medicală. De aceea cred că ar fi necesar să creăm un atestat în terapia durerii, la care să poată avea acces medicii din specialitățile clinice, eventual pe mai multe niveluri de competență. Educația în terapia durerii este mai mult decât necesară în condițiile în care durerea este principalul motiv pentru care pacientul vine la medic și afectează grav calitatea vieții", a subliniat Ioanel Sinescu, în mesajul său.

Citeşte şi: Iohannis, semnal DUR pentru Republica Moldova: 'Intrarea în UE prin unirea cu România nu e o soluţie...' - VIDEO

Și decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF "Carol Davila", Cătălin Cârstoiu, a evidențiat nevoia organizării unui atestat în terapia durerii. În opinia sa, este necesară o terapie "coerentă" pentru toate tipurile de durere.

"Durerea poate fi abordată din toate perspectivele și din toate specialitățile pentru că orice pacient are această durere, care este un lucru incuantificabil, nu poți să spui — este o durere de gradul II, de gradul III. Durerea este un lucru subiectiv până la urmă, dar care provoacă o reală suferință. Gândiți-vă că toți pacienții care merg la spital merg având o suferință care, până la urmă, se cuantifică prin durere. De aceea trebuie să avem o terapie coerentă pentru toate tipurile de durere, din toate specialitățile, și pentru toate formele durerii, că poate fi o durere acută sau una cronică supărătoare. Ambele provoacă suferință. Rolul nostru ca doctori este să ne ocupăm să calmăm această suferință pe care o cuantificăm astăzi prin durere. (...) În contextul acesta, cursurile pe care noi le facem, cursuri opționale pentru studenți, de terapia durerii, pot fi completate în pregătirea unui doctor de ceea ce înseamnă pregătirea postuniversitară — competențe, supra-specializări în terapia durerii și cred că acestea sunt formele care trebuie promovate, pentru că fără o competență, fără un atestat de terapie a durerii cred că totul devine un tratament fluu, pe care îl aplică fiecare așa cum crede de cuviință și lucrurile trebuie standardizate. Sunt medicamente, sunt substanțe farmacologice indicate în durerea acută și în durerea cronică. Un protocol, un ghid de terapia durerii, fie că este acută, fie că este cronică, este absolut necesar pentru a trata corect durerea. Medicamentele pe care le folosim în tratamentul durerii au și ele propria lor dinamică — unele acționează mai rapid, au un efect mai lung, altele mai lent, dar provoacă o calmare de lungă durată a durerii. De aceea medicii trebuie să știe să prescrie corect, fără a face abuz și fără a face erori, medicația anti-algică", a explicat Cătălin Cârstoiu.

Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București a organizat vineri dezbaterea cu tema "Educația în terapia durerii".

Citeşte şi: Înalta Curte, decizie de ULTIMĂ ORĂ pe dezincriminarea abuzului în serviciu. Ce au hotărât magistraţii .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.