Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicii veterinari iau cu asalt Guvernul: Miting de protest în Piața Victoriei

Guvern

Colegiul Medicilor Veterinari anunță organizarea unui miting de protest în data de 02 noiembrie 2018.

Colegiul Medicilor Veterinari este o organizație profesională, înființată prin lege specială și reprezintă interesele profesionale a peste 12.000 de membri.

Manifestarea va avea loc în intervalul orar 12:00 – 14:00, în Piața Victoriei, în fața clădirii guvernului, în spațiul amenajat de Jandarmeria Română, respectiv alveola pentru media. Mitingul va fi precedat de o acțiune de pichetare a sediului A.N.S.V.S.A de către membrii Consiliului Național al C.M.V.RO, în intervalul orar 9:00-11:00.

Mitingul de protest dorește să aducă în atenția factorilor cu rol decizional (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Guvernul României, Parlamentul României) problemele majore cu care se confruntă profesia, probleme care nu afectează doar activitatea medicilor veterinari, ci pun în pericol, în primul rând, sănătatea publică.

În contextul legislativ actual, urmare a modificărilor aduse legislației specifice atât de Guvern cât și de Parlamentul României, este din ce în ce mai dificilă exercitarea profesiei de medic veterinar cu toată demnitatea și responsabilitatea pe care aceasta le presupune, medicii veterinari fiind obligați să profeseze la limita malpraxis-ului.

Intrucât revendicările medicilor veterinari de la mitingul din 26 martie 2018 nu au fost soluționate, ele sunt, în mare măsură reluate și la acest nou miting :

- modificarea, în regim de urgență, a Legii nr. 160/1998 pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar, și punerea ei în acord cu hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene; în caz contrar, sănătatea publică din România este într-un real pericol, în condițiile în care orice persoană poate deschide o farmacie veterinară și poate comercializa medicamente de uz veterinar, fără a fi necesară prezența medicului veterinar, și orice persoană poate cumpăra și administra animalelor medicamente și produse biologice de uz veterinar. Consecințele aplicării prevederilor introduse în Legea nr. 160/1998 pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar, pun în pericol atât schimburile comerciale în cadrul UE cât și exporturile de animale în țările terțe;

- instituirea unui cadru legal, uniform, în cazul contractelor încheiate între medicii veterinari și autoritatea veterinară de stat, respectarea perioadelor de execuție, stabilitatea programelor pentru controlul bolilor și renegocierea tarifelor pentru acțiunile din Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, a acțiunilor prevăzute în Programul de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor, vizând asigurarea indemnității teritoriului României;

- accesul liber și gratuit al medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți la sistemul național pentru identificarea și înregistrarea animalelor (S.N.I.I.A.);

- asigurarea de către Guvern a echipamentelor de protecție pentru realizarea inspecțiilor în exploatațiile nonprofesionale care dețin animale;

- eliminarea inechității în sistemul de acordarea sporurilor salariale din sistemul public veterinar, lipsind în momentul de față orice procedură de evaluare a competențelor. Acordarea discriminatorie a acestor sporuri a făcut ca, în sistemul public veterinar, singurii care nu beneficiază de sporurile pentru condiții periculoase și deosebit de periculoase să fie chiar medicii veterinari.

La acest protest autorizat, în condițiile legii, vor participa aproximativ 1000 de medici veterinari din toate domeniile de activitate și de pe întreg teritoriul României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.