DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Mediul de afaceri acuză o lipsă a forței de muncă calificată: învățământul profesional dual, o soluție viabilă

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România, a organizat la sediul CCIR Business Center, marți, 21 mai, o conferință de presă pe tema îmbunătățirii sistemului de formare profesională în sistem dual în țara noastră.

Citește și: Ilan Laufer a prezentat programul Smart Start USA la Oradea: 'Mediul de afaceri din Bihor este cu un pas mai aproape de internaționalizarea pe piața din SUA'

Conferința de presă a fost susținută de Președintele CCIR, Mihai Daraban, și Președintele Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România, Ion Gabriel Bratu.

În cadrul evenimentului, a fost semnat un Protocol de Colaborare în domeniul formării și certificării profesionale, prin care cele două instituții își propun să coopereze în vederea îmbunătățirii sistemului de formare și certificare profesională inițială în sistem dual din România.

Președintele CCIR, Mihai Daraban, a declarat:

„Prima problemă, pe care o reclamă mediul de afaceri în discuțiile cu CCIR, este cea a lipsei forței de muncă calificată. Este clar, se impun măsuri urgente, iar parteneriatul de astăzi este un prim pas în a repune lucrurile pe făgașul normal. Cea mai mare dificultate cu care ne vom confrunta, în ceea ce privește învățământul dual, va fi cea a discuției cu tutorii legali, care trebuie convinși de necesitatea abordării de către copil a unei profesii, a unei meserii care să-i asigure viitorul și siguranța zilei de mâine. În Germania, țară în care învățământul dual este foarte bine pus la punct, discuțiile cu părinții încep din clasa a șasea. Camerele de comerț sunt prezente în fiecare județ al României, astfel încât au capacitatea de a mobiliza companiile din întreaga țară în susținerea sistemului de învățământ dual, prin încheierea de parteneriate cu școlile”.

„Autoritatea Națională pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România a fost înființată ca răspuns la criza forței de muncă, semnalată în toate sectoarele economice. Companiile din România au nevoie de a încheia parteneriate cu unitățile de învățământ pentru a soluționa cât mai degrabă această problemă. CCIR reprezintă cea mai importantă interfață pe care o avem în zona mediului de afaceri. În acest sens, vom înființa opt birouri regionale, în parteneriat cu CCIR, pentru a cunoaște nevoia reală a companiilor românești în ceea ce privește forța de muncă și, evident, pentru a îndruma copiii către sistemul de învățământ dual”, a declarat președintele Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România, Ion Gabriel Bratu.

Obiectivul comun al Protocolului de Colaborare urmărește dezvoltarea educației și formării profesionale inițiale în sistem dual și certificarea calificărilor profesionale.

Camera de Comerț și Industrie a României și rețeaua Camerelor de Comerț și Industrie Județene se vor implica activ în vederea elaborării de studii, statistici, analize și prognoze pe domeniul învățământului profesional inițial dual și al pieței forței de muncă, în același timp cu consultarea periodică a mediului de afaceri, privind nevoia de calificare a resursei umane de tip tutori de practică în învățământul dual.

Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România va stabili acorduri de cooperare cu ministere şi organisme din ţări din Uniunea Europeană, în vederea dezvoltării modelului de învăţământ profesional în sistem dual și va susține optimizarea inserţiei pe piaţa muncii a absolvenţilor învăţământului profesional inițial în sistem dual printr-o mai bună adaptare a curriculumului la cerinţele mediului de afaceri şi prin creşterea calităţii pregătirii practice a elevilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.