Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medvedev lansează critici dure la adresa Turciei

Medvedev

Turcia protejeaza gruparea jihadista Statul Islamic (SI), a acuzat miercuri premierul rus Dmitri Medvedev, la o zi dupa ce un avion de vânatoare turc F-16 a doborât, cu o racheta, un avion militar rus Su-24, care, potrivit Ankarei, încalcase spatiul aerian turc, în timp ce Moscova sustine contrariul, insistând ca aparatul de zbor nu a parasit teritoriul Siriei, dupa cum relateaza agentia de presa RIA Novosti.

Acest fapt nu este surprinzator, tinând cont de informatiile disponibile cu privire la interesul financiar direct al unor oficiali turci legat de comertul cu produse petroliere de la întreprinderi controlate de Statul Islamic, a spus prim-ministrul rus, aflat într-o vizita la Ekaterinburg.

În urma doborârii avionului militar rus de catre Turcia s-a produs o 'escaladare periculoasa a relatiilor dintre Rusia si NATO, care nu poate fi justificata prin niciun fel de interese, deci nici prin protectia frontierelor de stat', a declarat Dmitri Medvedev.

În acest fel, Turcia a demonstrat ca protejeaza Statul Islamic, a insistat el, potrivit RIA Novosti.

Nu în ultimul rând, acest incident a subminat relatiile de buna vecinatate de lunga durata între Rusia si Turcia, inclusiv în domeniile economic si umanitar. 'Acest prejudiciu va fi dificil de compensat si ar putea avea drept consecinta directa renuntarea la o serie de proiecte', a estimat premierul rus, potrivit caruia companiile turce si-ar putea pierde pozitia pe piata rusa.

Turcia este al cincilea partener comercial al Rusiei, dupa China, Germania, Olanda si Italia, cu o pondere de 4,6% din totalul schimburilor comerciale ruse, conform datelor Serviciului Vamal Federal în perioada ianuarie-septembrie 2015.

Volumul schimburilor comerciale între Rusia si Turcia au totalizat 31 miliarde de dolari în 2014, cifrându-se la 18,1 miliarde de dolari în primele noua luni ale acestui an, printre produsele importate de Turcia figurând, între altele, echipamente militare, gaze, produse petroliere, carbune, minereu de fier.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.