Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medvedev: `Negocieri? Inamicul trebuie să se târască, implorând milă`

newsweek.com
Dmitri Medvedev

Medvedev: `Negocieri? Inamicul trebuie să se târască, implorând milă`

Consilierii politici și diplomatici din 40 de țări, inclusiv G7, UE, BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) și China, s-au reunit la Jeddah pentru un summit privind Ucraina.

Există un consens cu privire la necesitatea de a menține integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei în orice viitor "acord de pace". Participarea țărilor care merg dincolo de coaliția occidentală a demonstrat sprijinul internațional amplu pentru Kiev. Summitul a convenit, de asemenea, crearea de grupuri de lucru pe mai multe aspecte cheie din propunerea de pace a lui Volodimir Zelenski, printre care securitatea nucleară, alimentația globală, ajutoarele umanitare și întoarcerea copiilor deportați, relatează La Stampa citat de rador.

Ce s-a discutat

S-a discutat despre posibilitatea unei întâlniri între șefii de stat și de guvern, deși momentul rămâne de stabilit. Totuși, unele diferențe de poziție între participanți, în special țările BRICS, au împiedicat elaborarea unei declarații comune.

În plus, lipsa prezenței Rusiei, neinvitată la summit, a stârnit unele critici. Unii delegați, printre care reprezentantul Braziliei, au subliniat importanța implicării Moscovei în procesul de pace. Ucraina intenționează să folosească oportunitatea oferită de summit pentru a izola și mai mult Kremlinul. Președintele Zelenski și-a exprimat speranța că presiunea internațională pentru o soluție pașnică va crește în lunile următoare, mai ales în perspectiva alegerilor americane din 2024, care ar putea influența sprijinul militar pentru Kiev.

De la Moscova situația se vede altfel

"Negocierile nu sunt încă necesare. Inamicul (ucrainean) trebuie să se târască în genunchi, cerșind milă", a scris vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, pe Telegram în stilul său obișnuit, susținând că "Ucraina nu a existat niciodată înainte de 1991: este un fragment din Imperiul Rus. Ucraina se află într-o fază de semi-decadență și o parte din teritoriile sale au revenit Rusiei".

"Este dificil de condamnat dorința de a pune capăt războiului, dar orice propunere de pace are șanse de succes, dacă sunt îndeplinite trei condiții fundamentale: participarea ambelor părți aflate în conflict, iar acesta nu este cazul; luarea în considerare a contextului istoric și luarea în considerare a realităților actuale. Mediatorul, care este pregătit să recunoască aceste evidențe, are o șansă de succes. Toți ceilalți, niciuna", a afirmat Medvedev.

Rusia va discuta rezultatele consultărilor de la Jeddah privind Ucraina cu partenerii BRICS, care au luat parte la întâlnire, a declarat ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, scrie agenția "Tass". "În ceea ce privește partenerii BRICS care au fost invitați și care au participat, este subînțeles că, pe baza rezultatelor evenimentelor de la Jeddah, va exista un schimb de opinii relevant între noi și participanții BRICS la diferite niveluri", a spus Riabkov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.