Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MEGA-OPERAȚIUNE în China: S-au CONFISCAT paşapoartele a MILIOANE de oameni

bbc.com
china masuri disciplinare

Decizie radicală a autorităţilor comuniste chineze. S-au confiscat paşapoartele a zece milioane de oameni. Aceştia sun rezidenți uiguri din regiunea Xinjiang. Motivul? Un „control anual”. Organizațiile de drepturi ale omului au avertizat că acțiunea reprezintă un atac la libertatea de mișcare, scrie CNN. Uigurii au fost învinovățiți de-a lungul timpului de mai multe atacuri, printre care și cel de la o mină de cărbune, în urma căruia au murit 50 de oameni.

Citeşte şi: Scandal imens între Gabriela Szabo și Monica Iagăr: 'E ruşinea sportului românesc, are probleme'

Aproape 10 milioane de uiguri din Xinjiang au primit ordin de la Oficiul pentru Imigrație pe 19 octombrie să predea pașapoartele pentru un control anual. De asemenea, rezidenții provinciei vor trebui să ceară permisiune de la autoritățile locale pentru a călători în străinătate. Cei care refuză să facă acest lucru, au fost avertizat că li s-ar putea interzice să mai iasă din țară. Autoritățile nu au dat nicio explicație pentru această politică nouă, însă Congresul Internațional al Uigurilor, o organizație de drepturi ale omului din Germania, a spus că este o mișcare intenționată de a restricționa mișcarea populației uigurilor.

Citeşte şi: DOLIU în lumea artei: Fiul marelui Constantin Brâncuşi a încetat din viaţă / VIDEO

„Chiar dacă restricțiile de circulație vizează toți rezidenții, autoritățile chineze au mai avut acțiuni clare, în trecut, de a limita mobilitatea comunității uigurilor în mod special”, a transmis organizația. Xinjiang este o provincie cu resurse naturale bogate, dar marcată de un o diviziune etnică. În această zonă trăiesc 10 milioane de uiguri musulmani și circa opt milioane de chinezi Han.

Citește și: Era aşteptată pe scenă de mii de oameni, iar ea făcea sex în backstage / VIDEO

China a învinovățit separatiștii uiguri pentru o serie de atacuri care au avut loc în ultimii ani, mai ales cel dintr-o mină de cărbune din septembrie 2015, când au murit 50 de persoane. Însă activiștii pentru drepturile omului spun că politicile religioase represive ale guvernului și marginalizarea economică provoacă conflictele, conform Digi 24. „Autoritățile chineze nu au niciun motiv credibil pentru a lua pașapoartele oamenilor, și să le încalce libertatea de mișcare. Este o formă de pedeapsă colectivă care alimentează resentimentele față de guvern într-o regiune în care tensiunile deja sunt la un nivel ridicat”, a precizat directoarea pentru Monitorul Drepturilor Omului din China, Sophie Richardson, conform sursei citate.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.