Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Megaconstrucţie a americanilor în Ucraina: Totul, în ciuda lui Vladimir Putin

telegraph.co.uk
vladimir putin

Ministrul ucrainean al energiei, Igor Nasalik, a anunţat joi construcţia unei uzine de producţie a combustibilului nuclear în Ucraina în colaborare cu grupul american Westinghouse, pentru a reduce dependenţa energetică a ţării de Rusia, relatează AFP. "Am ajuns la un acord asupra construcţiei unei uzine de combustibil nuclear pe teritoriul ucrainean", a declarat ministrul Igor Nasalik, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Kiev, fără a furniza amănunte suplimentare.

El a adăugat că un alt acord privind livrări suplimentare de combustibil nuclear pentru centrale ucrainene a fost încheiat cu grupul american, filială a conglomeratului japonez Toshiba. Ucraina, fostă republică sovietică, rămâne foarte dependentă de Rusia în materie energetică, în contextul în care relaţiile dintre cele două state vecine se află la cel mai scăzut nivel, după anexarea Crimeii de către Moscova în martie 2014, urmată de un conflict armat în estul separatist prorus, care s-a soldat cu peste 9.500 de morţi în ceva mai mult de doi ani.

Igor Nasalik a reamintit că Rusia furnizează în prezent aproape 95% din combustibilul nuclear pentru centralele ucrainene. Grupul Westinghouse este prezent pe piaţa ucraineană de mai mulţi ani. În 2014, Kievul şi grupul american au anunţat că şi-au prelungit acordul de cooperare până în 2020. La sfârşitul lui iunie, un diplomat rus de rang înalt a declarat că se teme de "incidente", combustibilul Westinghouse nefiind adaptat, în opinia sa, funcţionării centralelor ucrainene de concepţie sovietică, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.