Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Megadosarul pestei porcine bate pasul pe loc la PICCJ - Într-un an de anchetă nu s-a găsit niciun suspect

PICCJ

Dosarul privind modul în care ANSVSA a gestionat răspândirea pestei porcine este tot în faza in rem de anchetă, după un an de 'investigaţii', potrivit unui răspuns al Parchetului General la o solicitare de presă, potrivit ADEVARUL.ro.

Investigaţia in rem presupune faptul că anchetatorii au indicii că s-ar fi comis infracţiunile de neglijenţă în serviciu şi răspândirea bolilor la animale şi la plante, dar nu ştiu cine sunt autorii acestor fapte, arată g4media.ro.

Anul trecut, pe 5 septembrie, preşedintele României, Klaus Iohannis, a emis un comunicat de presă în care a cerut 'instituţiilor abilitate' verificarea 'modului în care autorităţile responsabile au pus în aplicare măsurile de control şi prevenţie a răspândirii virusului pestei porcine africane'.

Citeşte şi: Razie de amploare printre deținătorii de arme din România: opt oameni au fost reținuți

Imediat, Parchetul general, condus atunci de Augustin Lazăr, a sărit şi a anunţat într-un comunicat de presă că, încă din 3 septembrie, a început urmărirea penală in rem pentru răspândirea bolilor la animale sau plante şi neglijenţă în serviciu.

La un an de la debutul anchetei, 'investigaţia' Parchetului general este tot in rem, deşi anul trecut existau informaţii pe surse că este vizat Geronimo Brănescu, şeful ANSVSA, propulsat în funcţie de Liviu Dragnea.

Focarele de pestă porcină cresc vertiginos. Numai în luna iulie 2019, numărul focarelor de pestă porcină s-a dublat. Dacă pe 10 iulie erau 192 de focare, pe 24 iulie erau înregistrate 416 de cazuri, judeţul cu cele mai multe gospodării afectate (169) fiind Teleorman.

Citeşte şi: Ca în filme - Focuri de armă, blocaje în trafic și o urmărire de 60 de kilometri pentru capturarea a doi tineri drogați

Potrivit ANSVSA, pe 3 septembrie 2019, pesta porcină era prezentă în 316 de localităţi din 25 de judeţe, cu un număr de 1108 de focare.

De la debutul epidemiei în 31 iulie 2017, în total, au fost omorâţi aproape 450.000 de porci afectaţi de boală.

Până la data de 3 septembrie 2019 au fost despăgubiţi peste 9.600 de proprietari.

Valoarea totală a despăgubirilor se ridică la peste 258 milioane de lei, adică peste 54 de milioane de euro. Izbucnirea în România a bolii extrem de contagioase este 'un amestec nefericit de politică, dezorganizare şi ineficienţă', declara în august Ioan Ladosi, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor de Porci, care reprezintă producătorii a peste 80% din efectivele de porcine din ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.