Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Meleșcanu: A venit momentul ca România să îşi valorifice mai energic potenţialul economic de care dispune

inquamphotos.com / Octav Ganea
teodor melescanu

România trebuie să îşi valorifice mai energic potenţialul economic de care dispune, a declarat joi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, la Camera de Comerţ şi Industrie a României, unde a participat la un eveniment cuprins în agenda Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române. 

"Consider că a venit momentul ca România, stat membru al Uniunii Europene cu una dintre cele mai dinamice economii din UE, să îşi asume responsabilităţi sporite în diplomaţia economică europeană şi să îşi valorifice mai energic potenţialul economic de care dispune", a afirmat Meleşcanu, potrivit agerpres.ro

El a făcut referire şi la discuţiile care au loc la nivel european pe domeniul economic. "Promovăm intens, în consultările pe care le avem, formularea de soluţii investiţionale şi financiare care să includă proiecte de interes pentru România, în domenii esenţiale cum ar fi agricultura, industriile inovative, piaţa digitală, conectivitatea sau energia", a punctat el. 

Ministrul de Externe a amintit, în contextul Parteneriatului strategic al ţării noastre cu SUA, şi de misiunea comercială americană Trade Winds care va fi prezentă în România în luna octombrie. 

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a vorbit şi despre diversificarea relaţiilor comerciale ale României. 

"Consider că o prioritate va fi continuarea eforturilor de susţinere nu doar a activităţii pe relaţiile consacrate, să zicem, ci şi a unei reorientări şi diversificări spre regiuni geografice emergente, spre recucerirea unor pieţe unde am avut intrări, spre deschiderea unora noi, cu potenţial de creştere, care pot prezenta şi nişe sectoriale de oportunitate", a precizat ministrul de Externe. 

El a încurajat personalul diplomatic să sprijine relaţiile economice. "Vreau să fie foarte clar acest lucru, pentru a nu avea niciun fel de reticenţă atunci când se solicită sprijinul sau când avem iniţiativa şi dorinţa de a stabili o relaţie directă", a afirmat şeful diplomaţiei române. "Nu putem să ignorăm faptul că se creează anumite situaţii în care au nevoie de un sprijin, un sprijin printr-o intervenţie politică, printr-o intervenţie diplomatică. Nu trebuie să aveţi nici cea mai mică reticenţă în a vă folosi capitalul pe care îl aveţi, de relaţii, imaginea de care vă bucuraţi în ţările de reşedinţă pentru a sprijini aceste demersuri", a punctat el. 

Teodor Meleşcanu a subliniat şi faptul că firmele străine contribuie "foarte serios" la economia României. 

"Nu este vorba de a face afaceri, nu este vorba de a promova anumite interese, este vorba pur şi simplu de a promova exportul românesc care se face (...) într-o măsură covârşitoare de către societăţi cu capital străin. Ele însă sunt în România, plătesc impozite la stat, dau de lucru oamenilor şi contribuie foarte serios la balanţa economică import-export a României", a subliniat ministrul Afacerilor Externe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.