Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Membri ai caselor regale din Marea Britanie şi Belgia, la ceremonia dedicată centenarului bătăliei de la Passchendaele

Passchendaele

Membrii ai caselor regale din Marea Britanie şi Belgia au comemorat luni, alături de 4.000 de descendenţi ai soldaţilor căzuţi, centenarul sângeroasei bătălii de la Passchendaele, din Primul Război Mondial relatează DPA şi AFP, potrivit Agerpres.

Prinţul Charles, prinţul William şi soţia sa Kate, alături de regele Philippe şi regina Mathilde a Belgiei, dar şi premierul britanic Theresa May, au luat parte la o ceremonie la cimitirul militar britanic Tyne Cot din apropierea oraşului belgian Ypres. 

Ministrul german de externe Sigmar Gabriel a depus şi el o coroană de flori în memoria celor căzuţi. 

"Ne amintim de Passchendaele nu numai pentru ploaia care cădea, noroiul care-i încetinea pe cei vii şi-i înghiţea pe morţi, dar şi pentru curajul şi bravura oamenilor care au luptat aici", a spus prinţul Charles, în prezenţa descendenţilor soldaţilor căzuţi. 

Bătălia de la Passchendaele, cunoscută şi sub numele de a treia bătălie de la Ypres, a început la 31 iulie 1917 şi a durat în jur de 100 de zile, între 31 iulie şi 6 noiembrie. 

Soldaţi din tabăra aliată din Marea Britanie, Franţa, Canada, Australia şi Noua Zeelandă au luptat pentru a cuceri satul Passchendaele, ocupat de germani. 

Bătălia, care a fost purtată într-un noroi gros din cauza ploii torenţiale, a provocat un număr imens de victime umane în ambele tabere. Potrivit estimărilor, până la jumătate de milion de soldaţi au fost ucişi, răniţi sau luaţi prizonieri, scrie DPA. Pe de altă parte, AFP face referire la un bilanţ de 250.000 de morţi şi 40.000 de dispăruţi de partea britanică şi de tot atâtea victime în tabăra germană. 

Rezultatul acestei bătălii a fostul unul neglijabil: linia frontului s-a prăbuşit numai pe o porţiune de 8 km după 100 de zile. Chiar dacă atacul a avut drept efect slăbirea apărării germane şi uşurarea presiunii asupra soldaţilor francezi, Passchendaele se numără printre bătăliile din Primul Război Mondial care ilustrează amploarea masacrului şi absurditatea acestui conflict, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.