Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Membru în comisia SRI din Parlament: România este obligată să sprijine protejarea R.Moldova în faţa Rusiei

RFI Romania
Moldova Romania

Deputatul PSD Silviu Macovei susţine că România este ”practic obligată” să sprijine Republica Moldova în faţa ”tentativelor de destabilizare” venite din partea Rusiei, social-democratul precizând că astfel de tulburări politice şi sociale ar pune presiune asupra securităţii flancului estic al NATO, anunță news.ro.

Deputatul Silviu Macovei, membru al Comisiei pentru controlul activităţii SRI, afirmă, într-un comunicat de presă, că ”România este practic obligată să sprijine protejarea Republicii Moldova, în limitele legale ale tratatelor internaţionale de securitate şi bună vecinătate, faţă de încercările de destabilizare venite dinspre Rusia”.

Sprijinul ar trebui oferit nu doar din cauza apropierii istorice

Potrivit parlamentarului PSD, acest sprijin ar trebui oferit nu doar din cauza apropierii istorice şi a faptului că suntem practic acelaşi popor, ci şi din raţiuni ”pragmatice” care ţin de flancul estic al NATO.

”Tulburări politice, sociale sau chiar acţiuni destabilizatoare în Republica Moldova ar pune o presiune şi mai mare asupra securităţii flancului estic al NATO şi a graniţei Uniunii Europene. Sunt datorii care cad în sarcina ţării noastre. Mai mult, destabilizarea sau chiar răsturnarea ordinii constituţionale a Republicii Moldova ar facilita avansul militar al Rusiei în sudul Ucrainei. Ameninţarea este una cât se poate de reală şi nu putem să o tratăm cu uşurinţă”, susţine Macovei.

Totodată, deputatul PSD consideră că implicarea României este importantă în condiţiile în care Republica Moldova ia în considerare să renunţe la statutul de ţară neutră şi să apeleze la protecţia oferită de Uniunea Europeană şi chiar să solicite garanţii de securitate oferite de ”umbrela” NATO.

Maia Sandu a anunţat luni că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Republica Moldova

Preşedinta Maia Sandu a anunţat luni că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Republica Moldova prin acţiuni subversive, inclusiv luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii, în care ar fi urmat să fie implicaţi cetăţeni ”cu pregătire militară” din Federaţia Rusă, Belarus, Serbia şi Muntengru.

Planul includea acţiuni ale unor diversionişti cu pregătire militară camuflaţi în civili, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici, a spus Maia Sandu, reacţionând la discuţiile din spaţiul public, apărute în ultimele zile, în legătură cu securitatea Republicii Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.