Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Memorialul vieţii', inaugurat la Amsterdam după trei ani de la TRAGEDIA zborului MH17

MH17

La trei ani de la prăbuşirea zborului MH17, al companiei Malaysia Airlines, în estul Ucrainei, familiile victimelor acestei tragedii aviatice au fost prezente luni la dezvelirea 'Memorialului vieţii', monument ridicat în apropiere de aeroportul Schiphol din Amsterdam, relatează DPA, conform agerpres.

Avionul Boeing 777 care efectua cursa Amsterdam - Kuala Lumpur a fost doborât în iulie 2014 de o rachetă care ar fi fost lansată de rebeli proruşi din estul Ucrainei. Toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului - majoritatea cetăţeni olandezi - şi-au pierdut viaţa.

Citeşte şi: Avertisment de la FBI. Jucăriile conectate la internet reprezintă un PERICOL major

În prezenţa regelui Olandei Willem-Alexander şi a soţiei sale, regina Maxima, precum şi a unor oficiali guvernamentali olandezi, 2.000 de rude ale pasagerilor care şi-au pierdut viaţa s-au adunat în oraşul Vijfhuizen pentru a comemora trei ani de la tragedia aviatică.

În locul comemorativ se află 298 de copaci - unul pentru fiecare victimă - plantaţi pentru a forma o "panglică verde" în jurul unui perete de oţel cu înălţimea de 4 metri. Pe partea din faţă a peretelui se află o placă din oţel pe care se află înscrise numele celor care şi-au pierdut viaţa.

Rudele victimelor au plantat puieţii încă din primăvară.

Aşa-numitul 'monument al pădurii' proiectat de artistul peisagist Ronald Westerhuis, din Olanda, este înconjurat de floarea soarelui, care potrivit site-ul memorialului 'sugerează câmpurile cu floarea soarelui din estul Ucrainei unde au fost găsite unele părţi din epava avionului'.

Anul trecut, o echipă internaţională de anchetatori condusă de Olanda a afirmat că avionul a fost doborât de o rachetă rusească trasă din estul Ucrainei, controlat de rebeli proruşi.

Citeşte şi: Netanyahu SE OPUNE cu fermitate unui armistiţiu în sudul Siriei

Autorităţile ruse au dat vina pe armata ucraineană care luptă cu rebelii proruşi în estul Ucrainei de peste trei ani.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a acuzat Rusia de această tragedie aviatică.

'Această crimă nu ar fi avut loc dacă nu ar fi fost o agresiune rusească, o instalaţie rusească şi o rachetă rusească aduse din Rusia', a declarat Poroşenko. 'Responsabilitatea noastră faţă de victime precum şi faţă de generaţiile următoare este de a dovedi agresorului şi teroristului că este imposibil să scape de răspundere pentru toate crimele pe care le-a comis', a spus el.

Poroşenko şi-a exprimat încrederea în 'imparţialitatea' sistemului judiciar din Olanda.

În Malaezia, ministrul transporturilor, Liow Tiong Lai, a promis dreptate pentru victime şi a afirmat că 17 iulie 2014 va rămâne în memoria ţării.

Citeşte şi: Theresa May le cere conservatorilor să pună capăt luptelor interne: 'Riscăm să pierdem puterea în faţa laburiştilor'

La rândul ei, şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, a reafirmat 'profunda compasiune şi respectul pentru toţi cei care i-au pierdut pe cei dragi' în acest accident aviatic. 'Tragedia zborului MH17 în care şi-au pierdut viaţa atâtea persoane rămâne o sursă constantă de durere şi tristeţe pentru Uniunea Europeană', a afirmat Mogherini, potrivit unui comunicat.

Ea a cerut tuturor naţiunilor implicate în anchetă să participe în orice mod posibil 'pentru a se asigura că cei responsabili de doborârea zborului MH17 vor fi traşi la răspundere şi aduşi în faţa justiţiei'.

La Washington, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, a exprimat 'încrederea deplină a Washingtonului' în investigaţiile efectuate de Olanda în acest caz şi a cerut celorlalte state să coopereze pe deplin în anchetă pentru ca cei responsabili să fie aduşi în faţa justiţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.