Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Memorialul Yad Vashem îşi cere scuze pentru erorile dintr-un film de la ceremoniile legate de marcarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz

The Independent
Auschwitz

Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vashem de la Ierusalim şi-a cerut scuze luni pentru "erorile nefericite" dintr-un film care le-a fost arătat liderilor lumii în timpul ceremoniilor de marcare a 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, potrivit DPA, anunță AGERPRES.

Scurtmetrajul a conţinut "o serie de inexactităţi care au dus la o prezentare parţială şi dezechilibrată a faptelor istorice", a precizat memorialul într-un comunicat.

Mai ales, filmul nu făcea referire la împărţirea Poloniei între Germania nazistă şi Uniunea Sovietică în 1939 şi nici la ocuparea Europei de Vest de către nazişti în 1940. Filmul arăta de asemenea hărţi cu graniţe greşite între Polonia şi vecinii săi.

Citește și: Problemele Boeing BUBUIE și în curtea Ryanair: 200 de milioane de pasageri ar putea rămâne la sol!

Preşedintele polonez Andrzej Duda a justificat o decizie anterioară de a boicota evenimentul de luna trecută invocând filmul la scurt timp după terminarea ceremoniilor. "Organizatorul, Fundaţia Forumului Mondial al Holocaustului a domnului Moshe Kantor, pur şi simplu a distorsionat istoria, lăsând complet pe dinafară participarea soldaţilor noştri în lupta împotriva Germaniei naziste", a spus el.

Kantor, născut la Moscova, este un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, care a luat parte la evenimentul de la Ierusalim, dar nu şi la o altă ceremonie care a avut loc la fostul lagăr al morţii nazist câteva zile mai târziu.

Duda a declarat postului public de radio polonez că "nu are nicio îndoială" că evenimentul de la Ierusalim a fost o încercare de a contrabalansa evenimentele programate la Auschwitz.

Citește și: Epidemia de coronavirus închide economia Chinei pentru restul lumii - Wall Street Journal

Înainte de evenimentul de la Ierusalim, Putin a supărat Polonia prin comentarii în care a încercat să mute o parte din responsabilitatea pentru izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial asupra Poloniei şi în care a sugerat că Varşovia a fost complice la Holocaust, ceea ce a contribuit la decizia lui Duda de a boicota ceremoniile.

Duda şi-ar fi dorit de asemenea să fie inclus pe lista de vorbitori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.