Te-ai întrebat vreodată ce mănâncă astronauții în spațiu și cum își prepară mesele în lipsa gravitației? Viața pe Stația Spațială Internațională (ISS) este departe de confortul de acasă, iar alimentația este o provocare permanentă.
În lipsa gravitației, gătitul tradițional este imposibil. Astronauții nu dispun de flacără deschisă, tigăi sau cuptoare clasice. Mâncarea este liofilizată (freeze-dried) și vine ambalată în pungi speciale, care se rehidratează cu apă caldă. Aceasta este introdusă cu ajutorul unui dispozitiv special, iar conținutul este masat pentru a se distribui uniform.
Ce mănâncă astronauții? De la omletă praf la mousse rehidratabil
Meniul celor de pe ISS include alimente variate, livrate de pe Pământ. Printre cele mai comune preparate se regăsesc:
- orez și carne (vită sau pui) în sos, ambalate în pungi sigilate,
- omletă sub formă de pudră,
- fructe uscate și deserturi vidate,
- mousse-uri rehidratabile.
Condimentele există, dar sub formă lichidă, pentru a evita dispersarea în microgravitație.
Astronauții își păstrează gusturile culturale, chiar și la sute de kilometri deasupra solului. Japonezii preferă supa miso și sushi-ul deshidratat, iar rușii își păstrează tradiția cu borș și carne cu hrișcă. Meniul e atent echilibrat nutrițional, dar și cultural.
Ce beau astronauții?
Una dintre cele mai interesante provocări este hidratarea. Pe ISS, fiecare picătură contează, iar apa este reciclată complet. Inclusiv din urină. Da, un sistem sofisticat transformă urina în apă potabilă, într-un ciclu eficient și sigur.
Hrana în spațiu este rezultatul unui efort științific și logistic complex. Astronauții nu doar că supraviețuiesc, ci pot și savura, într-o oarecare măsură, mese care le amintesc de acasă. Totul, în timp ce plutesc printr-un mediu care sfidează toate regulile vieții de pe Pământ.
Comentează