Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Menstruații lungi și dureri în timpul contactului sexual? Află ce pot ascunde

Radu Pop

Ciclurile menstruale abundente, cu cheaguri, prelungite mai mult de o săptămână, însoțite uneori și de dureri de spate, dar și scurgerile vaginale neobișnuite, durerea în timpul contactului sexual, balonarea, constipația, urinările frecvente și infecțiile urinare repetate nu trebuie neglijate deoarece pot indica prezența unei afecțiuni ginecologice, cum ar fi fibromul uterin.

Această tumoră benignă este frecvent întâlnită la femeile de vârstă fertilă. Pe parcursul vieții, foarte multe paciente pot avea unul sau mai multe fibroame uterine, însă, nu toate își fac simțită prezența printr-o simptomatologie zgomotoasă, ci, dimpotrivă, au o evoluție tăcută. În astfel de cazuri, fibroamele sunt descoperite întâmplător. De aceea, consultațiile efectuate cu regularitate la un medic specializat în obstetrică și ginecologie sunt foarte importante în identificarea din timp a unor astfel de probleme.

Diagnosticarea fibromului uterin se realizează în cadrul unui astfel de consult ginecologic, fie clinic, atunci când fibromul este suficient de mare pentru a fi palpat – unele dintre acestea fiind destul de mari pentru a deforma uterul, fie printr-o ecografie transvaginală efectuată în cadrul aceleiași consultații. Investigația nu este dureroasă și se realizează cu ajutorul unei sonde ecografice care se introduce în vagin, în acest fel obținându-se informații prețioase legate de dimensiunile tumorii, localizarea, forma și vascularizația acesteia.

În cazul în care există suspiciunea unei neoplazii, medicul specialist poate recomanda și o examinare RMN cu substanță de contrast a pelvisului, care poate face diferența cu foarte mare precizie între o tumoră benignă și una malignă și este folositoare pentru identificarea leziunilor precanceroase (in situ), precum și pentru diagnosticarea din timp a multor forme de cancer din sfera ginecologică.

De asemenea, în astfel de cazuri, medicul mai poate recomanda atât o dozare de markeri tumorali, cât și o histeroscopie, prin care se poate examina cavitatea uterină din interior, cu posibilitatea de a preleva și o biopsie, singura care poate pune un diagnostic de certitudine, sau cu posibilitatea de a îndepărta un fibrom de mici dimensiuni.

În cazul fibroamelor uterine, conduita terapeutică pentru care va opta medicul ginecolog poate varia de la caz la caz. Uneori, dacă fibromul este de mici dimensiuni și asimptomatic, medicul poate recomanda doar monitorizarea ecografică atentă a acestuia, la intervale regulate. Însă, în alte cazuri, pacientei i se poate recomanda tratament medicamentos sau chirurgical.

În prezent, fibroamele uterine pot fi tratate și printr-o procedură modernă, endovasculară, numită embolizare uterină. Astfel, în urma blocării circulației la nivelul arterelor care irigă tumora, aceasta va fi privată de oxigen și în timp se va micșora, iar simptomele, atunci când ele există, vor dispărea.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacientele cu fibrom uterin au acces la tratamente chirurgicale efectuate atât clasic, deschis, cât și minim invaziv - laparoscopic sau robotic, cu foarte multe avantaje: incizii de mici dimensiuni, cicatrici aproape inexistente, risc de complicații redus, spitalizare de scurtă durată și recuperare rapidă. Pacientele care preferă și au indicație pentru embolizare uterină pot efectua această procedură, în condiții de maximă siguranță, în Laboratorul de angiografie din Spitalul Clinic SANADOR, care este dotat cu angiografe performante Philips Azurion 7, de ultimă generație.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.