Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mercenarii încep să părăsească Libia

CNBC.com
Libia

Forţele militare din estul Libiei au convenit să repatrieze 300 de mercenari străini din zona lor de control, după o solicitare din partea Franţei, a declarat joi un oficial militar cu o zi înaintea conferinţei internaţionale de la Paris consacrate crizei libiene, informează Reuters preluat de agerpres.

Decizia este menită să stimuleze un acord între părţile aflate în conflict, încheiat luna trecută cu susţinerea ONU, prin intermediul unei comisii militare comune care să organizeze un proces gradual de retragere, potrivit unui comunicat al forţelor din estul Libiei.

Întâlnirea de la Paris are ca scop asigurarea înregistrării de progrese în privinţa alegerilor planificate să aibă loc în decembrie şi a reducerii numărului de mercenari şi forţe străine.

O încetare a focului, convenită anul trecut la Geneva, solicita îndepărtarea tuturor forţelor şi mercenarilor străini în ianuarie 2021.

Potrivit experţilor ONU, ambele părţi implicate în conflictul din Libia au desfăşurat pe scară largă mercenari, care provin, printre alte ţări, din Ciad, Sudan şi Siria.

Mercenarii grupului rusesc Wagner sunt implicaţi alături de Armata Naţională Libiană (LNA) cu sediul în estul ţării, tabără care a fost sprijinită în război de Rusia, Emiratele Arabe Unite şi Egipt. Turcia, în schimb, a trimis trupe pentru a sprijini guvernul de la Tripoli.

Cei 300 de mercenari ar reprezenta astfel primul lot care va părăsi Libia, iar repatrierea lor se va face în coordonare cu misiunea ONU în Libia, pentru a preveni destabilizări în ţările în care se întorc.

Nu au fost furnizate informaţii despre ţările de origine ale celor 300 de mercenari. Tot ce se ştie este că repatrierea va fi realizată în coordonare cu ţările vecine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.