Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Merkel pune PAIE PE FOC în scandalul cu Turcia: 'Criticile sunt ÎNDREPTĂȚITE'

merkel

Cancelarul german Angela Merkel a respins vineri, la Tunis, acuzaţiile turce privind amestecul după anularea a două mitinguri pro-Erdogan în Germania şi a criticat atingerile aduse libertăţii presei în Turcia, informează AFP.

'Situaţia legală în Germania este următoarea: suntem un sistem federal. Comunele au competenţe, regiunile au competenţe şi statul federal are competenţe. În ceea ce priveşte organizarea de evenimente, autorizările sunt decise la nivel comunal', a declarat Merkel în timpul vizitei sale întreprinse în Tunisia.

Ankara a acuzat vineri Berlinul că acţionează pentru înfrângerea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan la referendumul din aprilie privind sporirea atribuţiilor prezidenţiale, după ce două mitinguri la care urmau să participe miniştri turci au fost anulate în Germania.

Citește și: Volkswagen este DĂRÂMAT. 1200 de oameni MOR prematur din cauza motoarelor TRUCATE

În schimb, Angela Merkel a denunţat atingerile aduse libertăţii presei în Turcia, în mod concret cazul corespondentului în Turcia al cotidianului Die Welt, Deniz Yucel, plasat în arest pentru propagandă teroristă.

'Este o chestiune de principiu pentru noi de a fi angajaţi pentru libertatea de exprimare în Germania. Cred de asemenea că este oportun din partea noastră să criticăm atingerile la adresa libertăţii presei' în Turcia, a declarat Merkel. 'Libertatea presei în cazul lui Deniz Yucel nu a fost garantată în modul corespunzător', a subliniat ea, conform Agerpres.

Înainte de cancelarul german, şi Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei a respins acuzaţiile formulate de Ankara.

În Germania trăieşte cea mai numeroasă populaţie turcă din diaspora, populaţie estimată la mai mult de trei milioane de persoane, ce constituie un electorat important pentru preşedintele turc. Totuşi, Berlinul se teme că aceste conflicte din sânul societăţii turce ar putea fi exportate pe teritoriul german.

Sursele de tensiune germano-turce s-au multiplicat de ceva timp. Ultimul conflict de acest fel a fost provocat de arestarea corespondentului în Turcia al cotidianului Die Welt, pentru propagandă 'teroristă'.

Cu toate acestea, Turcia rămâne un partener necesar pentru Germania, rolul Ankarei fiind crucial, în opinia Berlinului, pentru a împiedica afluxul de refugiaţi către Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.