Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesaj de ultimă oră al ministrului de externe

lazar comanescu

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a avut, vineri, o întrevedere cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti, prilej cu care a subliniat că, în contextul geopolitic actual, Uniunea trebuie să rămână unită în susţinerea unei politici ferme de angajare în vecinătatea estică.

Potrivit unui comunicat de presă, întâlnirea a prilejuit un schimb de opinii asupra ultimelor evoluţii şi dezbateri pe teme de actualitate ale agendei europene, precum migraţia, situaţia regională şi evoluţiile în vecinătatea estică, cu accent pe situaţia Republica Moldova şi necesitatea susţinerii eforturilor sale de reformă pe calea europeană. "Ministrul Afacerilor Externe a reliefat susţinerea României pentru o abordare cuprinzătoare a fenomenului migraţiei la nivel UE, amintind, în acest sens, contribuţia ţării noastre la acţiunile de securizare a frontierei externe (FRONTEX). A subliniat, în context, importanţa de a se găsi soluţii europene comune pentru a răspunde cauzelor profunde ale fenomenului migraţiei, pentru a întări cooperarea cu ţările de origine şi de tranzit, inclusiv prin utilizarea instrumentelor asistenţei pentru dezvoltare. A menţionat importanţa consolidării cooperării cu Turcia şi speranţa în obţinerea de rezultate concrete, în contextul apropiatei reuniuni la nivel înalt şi al Summit-ul UE-Turcia", precizează MAE.

Pe de altă parte, adaugă sursa citată, Comănescu a reafirmat susţinerea fermă a României pentru proiectul european şi consolidarea politicilor sale de succes, reiterând în context obiectivul de aderare la spaţiul Schengen. "În cadrul discuţiilor, ministrul Afacerilor Externe a subliniat că UE trebuie să rămână unită în susţinerea unei politici ferme de angajare în vecinătatea noastră estică, în contextul geopolitic actual. A arătat că evoluţiile critice din vecinătatea estică necesită şi o cât mai bună reflectare a valorii strategice a acestei regiuni, precum şi a zonei extinse a Mării Negre, inclusiv în cadrul viitoarei Strategii globale de securitate a Uniunii", se mai arată în comunicatul ministerului.

În ceea ce priveşte Republica Moldova, ministrul de Externe a reiterat "sprijinul deplin" al României pentru eforturile Chişinăului pe calea europeană şi în cadrul proceselor interne de reformă, precizând că rezultatele pozitive sunt cele care vor contribui nemijlocit la consolidarea opţiunii pro-europene a ţării. "Uniunea Europeană trebuie să continue să sprijine autorităţile Republicii Moldova în eforturile de apropiere europeană, atât prin asistenţă în punerea în aplicare a Acordului de asociere şi a Acordului cuprinzător de liber schimb, cât şi prin alte proiecte concrete orientate spre cetăţeni. În context, ministrul Lazăr Comănescu s-a referit la interesul României pentru consolidarea securităţii energetice în regiune, inclusiv prin sprijinul european pentru proiecte energetice concrete", arată MAE.

Potrivit sursei citate, reuniunea a fost organizată de Ambasada Olandei la Bucureşti, reprezentând Preşedinţia rotativă a Consiliului UE, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.