Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesaj pentru Beijing de la Londra: Rishi Sunak cere Chinei să-şi utilizeze influenţa pentru a-i cere lui Putin încetarea războiului

international.sindonews.com
rishi sunak

Premierul britanic Rishi Sunak a lansat marţi un apel către preşedintele chinez Xi Jinping să-şi utilizeze "influenţa" asupra preşedintelui rus Vladimir Putin pentru a contribui la încheierea războiului în Ucraina, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Liderul conservator s-a prezentat marţi în faţa aşa-numitului Comitet de Legătură (The Liaison Committee) - alcătuit din preşedinţii tuturor comisiilor parlamentare - unde a răspuns la întrebări legate de o serie de teme, inclusiv apărarea şi economia.

Referitor la vizita preşedintelui chinez Xi Jinping la Moscova, Sunak a salutat faptul că China "a proclamat că susţine integritatea teritorială a Ucrainei", dar a adăugat că Beijingul a făcut "alte lucruri care îi subminează credibilitatea ca parte neutră".

Rishi Sunak consideră că Beijingul ar trebui să discute direct cu Volodimir Zelenski

Rishi Sunak consideră că Beijingul ar trebui să discute direct cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski despre orice ipotetică propunere de pace.

"L-aş încuraja pe preşedintele Xi să dialogheze direct cu preşedintele Zelenski pentru a aborda orice propunere de pace pe care China este interesată să o promoveze mai departe", a afirmat premierul britanic.

"Este clar că Rusia este dependentă de China" şi, prin urmare, "i-aş cere liderului chinez să îşi folosească influenţa pe lângă Putin pentru a-l îndemna să pună capăt acestui război şi să se retragă din Ucraina ca o precondiţie pentru începerea oricăror negocieri", a declarat şeful executivului de la Londra.

Cu privire la cheltuielile pentru apărarea naţională, Sunak a amintit că executivul a majorat cheltuielile cu 5 miliarde de lire sterline. În acest context, el a spus că Marea Britanie a oferit anul trecut Ucrainei un sprijin în valoare de 2,3 miliarde de lire sterline (aproximativ 2,6 miliarde de euro), conform EFE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.