Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesaje de Ziua Culturii Naţionale - Oana Pellea: Să nu-l uităm pe Domnul Eminescu!

mihai eminescu

Politiceni, dar şi artişti au adresat, marţi, mesaje de Ziua Culturii Naţionale, îndemnuri la o nouă lectură a operei lui Mihai Eminescu sau doar au citat din poetul naţional, considerându-l actual, potrivit Agerpres.

* Vicepremierul Ana Birchall consideră că "suntem datori să cinstim memoria lui Mihai Eminescu, ducând mai departe românismul său autentic, fiecare în colţul său de lume căruia i se circumscrie".

"La 15 ianuarie sărbătorim în fiecare an Ziua Culturii Naţionale, zi ce coincide într-o asumare conştientă şi profundă cu naşterea, în 1850, a poetului nepereche din literatura română, Mihai Eminescu. Cred că nu există suflet sensibil care să fi citit o creaţie a Luceafărului poeziei româneşti şi să nu fi simţit talentul unui popor sintetizat într-o floare a culturii româneşti cu un parfum ce a învins cu adevărat timpul, aşa cum anticipa inspirat George Călinescu", a scris Birchall pe Facebook.

Ea subliniază că "poezia lui Eminescu transcende timpul şi este, cu siguranţă, una dintre cele mai mari moşteniri culturale lăsate nu doar românilor, ci chiar literaturii universale".

"Poeziile lui Mihai Eminescu mi-au încântat copilăria şi adolescenţa şi sunt şi astăzi o evadare inconfundabil de plăcută din cotidian. Suntem cu adevărat un popor cu o cultură şi o civilizaţie ce merită cunoscute şi apreciate în orice colţ al lumii şi, tocmai de aceea, exercitarea de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene este un prilej de promovare a valorilor noastre autentice printre partenerii din marea familie europeană. Ţine de fiecare dintre noi ca Europa şi întreaga lume să guste din dulceaţa tradiţiilor, creaţiilor şi spiritualităţii româneşti, într-un cuvânt, din cultura noastră naţională", a adăugat Birchall.

* Mesajul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, relevă că la aniversarea a 169 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu "onorăm o importantă parte din identitatea românească".

"Patrimoniul cultural al României stă la loc de cinste în patrimoniul universal, prin creaţiile artiştilor români - scriitori, sculptori, pictori, muzicieni etc. Să nu uităm, de exemplu, că universalitatea operei lui Eminescu a fost recunoscută de #UNESCO, iar poemul "Luceafărul" a intrat în Cartea Recordurilor în 2009, drept cel mai lung poem de dragoste. Oriunde s-ar afla, românii îşi cunosc, îşi respectă şi îşi iubesc rădăcinile, iar cultura naţională este parte a identităţii noastre ca popor. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni va continua eforturile de păstrare, afirmare şi promovare a valorilor culturale ale ţării noastre, inclusiv prin linia de finanţare dedicată proiectelor culturale ale românilor de pretutindeni", se arată pe pagina web a instituţiei.

* Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a postat un citat din Mihai Eminescu - "Între caractere şi inteligenţe n-ar trebui să existe alegere. Inteligenţe se găsesc foarte adesea, caracterul foarte rar ".

* Fostul ministru al Culturii, în prezent liderul senatorilor USR, Vlad Alexandrescu, afirmă în postarea de pe Facebook, intitulată 'Gânduri de Ziua Culturii Naţionale", că "în acest moment de restructurare a societăţii, este necesar să ne repoziţionăm în ceea ce priveşte rolul culturii vii, din care adesea fac parte şi cei mai autentici şi creativi reprezentanţi ai societăţii civile".

El susţine că "protestele din ultimii ani au închegat o dimensiune culturală esenţială pentru societate, o cultură vie", că "protestul a devenit, în final, o formă de cultură politică, una care are ca piloni principali decenţa şi luciditatea şi care, printr-un dialog constant, poate deveni o cultură dominantă în România de mâine care se va contura la alegerile viitoare".

"Nu trebuie să uitam că, fundamental, actul artistic e un act de protest. Că orice schimbare istorică e însoţită - şi am putea spune creată, chiar - de o schimbare culturală. Dimensiunea culturală a evoluţiei noastre ca societate a fost prea mult tratată ca un detaliu neesenţial. Ascultaţi cultura, doamnelor şi domnilor! Ascultaţi arta ce îşi face loc pe lângă oprelişti şi ignorare, ajungând pe zidurile străzii, în vernisaje improvizate, concerte ascunse sau filme proiectate în depozite! Ascultaţi-o, altfel drumul reformei va fi unul pe care îl vom face legaţi la ochi!", îşi încheie Alexandrescu "gândurile exprimate" de Ziua Culturii Naţionale.

* Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a scris pe pagina sa de Facebook că "mai util decât să ne întrecem în elogii ar fi să citim, din când în când, din operele lui Mihai Eminescu. Sunt de mare actualitate...". El a postat şi o fotografie a volumului "Opere Politice" de Eminescu.

* Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, aminteşte că prin Decizia nr. 4 din 1990 a Tribunalului Bucureşti, în 15 ianuarie, data la care este marcată şi Ziua Culturii Naţionale, s-a reînfiinţat Partidul Naţional Liberal.

* Deputatul PSD Beatrice Tudor explică pe Facebook că Ziua Culturii Naţionale coincide cu ziua de naştere a poetului-simbol Mihai Eminescu pentru că "este figura care a marcat, poate în modul cel mai decisiv, cultura, literatura şi chiar politica românească".

"Mihai Eminescu nu a fost doar un poet romantic, a fost şi un activ gazetar politic, aşa cum a fost şi un inspirat revizor şcolar în judeţele Iaşi şi Vaslui. O personalitate puternică cu o viziune fermă, pe care şi-a urmărit-o cu consecvenţă, cu demnitate şi cu devotament. Acesta a fost Mihai Eminescu pe care-l sărbătorim astăzi, când se împlinesc 169 de ani de la naşterea sa. Va exista mult dramatism şi mult patos în mesajele dedicate poetului naţional în această zi. Vor exista expresii încărcate de emoţie şi simbolism, aşa cum vor exista exprimări şablon dedicate lui Eminescu. Personal, cred că cel mai bun lucru pe care-l putem face pentru a-l sărbători cu adevărat pe Mihai Eminescu este să-l citim, pentru că poetul şi gazetarul din el s-au vărsat şi revărsat pe coala de hârtie pentru a fi citit de cât mai mulţi români, nu pentru a fi închis într-o casetă cu simboluri".

* Preşedintele Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, a apreciat într-un mesaj postat pe pagina web a instituţiei că Ziua Culturii Naţionale este "o sărbătoare încă tânără".

"Este, dacă am socotit corect, ceva mai puţin de un deceniu de când zilei de la jumătatea lunii ianuarie i-a fost conferit acest statut. Aş vrea să ţinem însă minte că 15 ianuarie este, de mai bine de un secol şi jumătate, o zi de naştere - ziua de naştere a unui poet fără de care limba în care vă vorbesc acum ar fi sunat probabil altfel. Nu mult diferit, dar aproape sigur altfel. Mă gândesc la acest lucru ca la un memento al forţei uriaşe pe care o pot avea poezia şi, în general, literatura. Opera lui Mihai Eminescu, cel a cărui naştere a făcut din 15 ianuarie o zi astrală a culturii române, nu arăta la fel dacă, pe lângă geniul său nativ, autorul ei n-ar fi fost impregnat de cultura europeană", se arată în mesajul Lilianei Ţuroiu.

* Actorul Mihai Mălaimare mărturiseşte: "15 ianuarie şi gândurile mele se duc spre Botoşani".

* Actriţa Oana Pellea, care a postat o fotografie cu manuscrise eminesciene, ne îndeamnă simplu: "Să nu-l uităm pe Domnul Eminescu!".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.