Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesajul emoționant al sociologului Gelu Duminică de Ziua Dezrobirii Romilor

captura Digi 24
Gelu Duminica

Invitat în emisiunea "La cină", cu Ionela Năstase și Adi Hădean, sociologul Gelu Duminică a vorbit despre cum este să fii rom în această țară și care sunt mentalitățile cu care reprezentanții etnei lui se întâlnesc zi de zi în România. De Ziua Dezrobirii Rromilor, Gelu Duminică a transmis un mesaj emoționat.

“Eu trebuie să dovedesc de două ori mai mult decât ceilalți că sunt bun. Zi de zi primesc sute de mesaje în care mi se cere să explic ce a făcut nu știu cine nu știu unde, uite, un țigan de-al tău nu știu ce a făcut, ce faci tu pentru ăla… și eu de multe ori răspund: dar tu ce ai făcut pentru Dincă la Caracal? Dar de ce trebuie să răspund eu pentru toată lumea, pentru toți ai mei? (...) Este pedeapsa pentru că îndrăznesc să vorbesc despre discriminare, despre rasism, despre faptul că parte din România nu reușește să treacă dincolo de culoare… Mulți vin și spun - noi te-am tolerat în țara asta. Pe cuvântul meu că nu m-ați tolerat, nu de alta, dar la țara asta au contribuit și ai mei. Ai mei au fost români, noi nu știm să fim altceva. Da, suntem de etnie rromă, dar ne dorim ca în țara asta să ne simțim ca în țara noastră. Noi suntem acasă, noi altă țară nu știm să avem. Și atunci, de ce, Doamne iartă-mă, nu mă tratezi tu ca pe egalul tău? Dacă merit nasoale, dă-mi nasoale, dar nu-mi da nasoale doar pentru că tu nu poți să treci peste culoarea mea. Dacă eu te fur, te fur țigănește sau te fur ca un hoț?! Dacă te-ar fi furat un român, te-ar fi încălzit mai mult” - a spus Gelu Duminică La cină.

“A-i trata pe toți care îndrăznesc să spună că sunt rromi ca fiind inferiori, vine de undeva: 500 de ani de robie, cea mai lungă robie de pe fața pământului. Peste tot unde au existat astfel de forme de servitute, mentalități de genul ăsta există. (...) Este un tip de mentalitate care nu poate fi șters decât dacă spunem: da, România a avut cea mai lungă robie de pe fața pământului atestată istoric. Hai să învățăm ce a însemnat asta tocmai ca să n-o repetăm.” - a spus sociologul la Digi 24.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.