DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Șeful Radioului își pierde mandatul, după publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial: Mesajul intern transmis de Liviu Popescu

www.ratb.ro
radio tv

Directorul general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, Liviu Popescu, numit de Parlament pentru un mandat de tranziție de 6 luni, a transmis în radioul public, joi, un mesaj de uz intern după ce judecătorii CCR au decis că numirea lui a fost neconstituțională. Fost producător BBC și TVR, Liviu Popescu fusese susținut de USR.

Mesajul integral:

„Dragi colegi,

Curtea Constituțională a României a luat azi în dezbatere o sesizare a PSD privind aspecte de legalitate referitoare la procedura prin care Parlamentul a numit conducerile interimare actuale ale Radioului și Televiziunii publice.

Un prim comunicat al Curții pe această temă precizează:

” (…)

II. În aceeași ședință, Curtea Constituțională, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi:

1. A admis sesizarea formulată de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului României nr.32/2021 privind numirea directorului general interimar al Societății Române de Radiodifuziune;

2. A admis sesizarea formulată de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului Românieinr.31/2021 privind numirea directorului general interimar al Societății Române de Televiziune.

Pentru pronunțarea acestor soluții, Curtea a constatat că cele două hotărâri ale Parlamentului au fost adoptate cu încălcarea principiului constituțional care consacră caracterul obligatoriu al respectării legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Legea fundamentală. Astfel, au fost nesocotite prevederile art.19 și 20 din Legea nr.41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, întrucât Parlamentul a invocat aplicabilitatea art.21 alin.(1) și (3) din aceeași lege, fără a fi întrunită condiția din ipoteza normativă a acestui text legal, respectiv situația specială a situației tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societății Române de Radiodifuziune, respectiv al Societății Române de Televiziune.

*

Deciziile sunt definitive şi general obligatorii.

Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Odată cu publicarea hotărârii CCR în această speță în Monitorul Oficial, mandatul meu curent la conducerea SRR încetează.

În funcție de momentul în care această hotărâre va fi publicată, există diferiți pași procedurali.

M-am asigurat în ultima oră că factorii de decizie politică din Parlament știu și înțeleg posibilele efecte asupra funcționării SRR în toate variantele posibile în viitorul apropiat.

Până la publicarea deciziei și motivării în Monitorul Oficial rămân al vostru

Liviu Popescu,

Director General Interimar”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.