Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Meteorologii avertizează: Risc mare de producere a avalanşelor în majoritatea masivelor

avalansa

Meteorologii anunţă că riscul de producere a avalanşelor, în majoritatea masivelor, este mare, până sâmbătă seara, la altitudini de peste 1.800 de metri, deoarece vremea se încălzește și zăpada se va topi.La Bâlea Lac zăpada are peste doi metri și jumătate, iar la Cuntu depășește 170 de centimetri, scrie Mediafax.

Vineri la prânz, stratul de zăpadă măsura 259 de centimetri la Bâlea-Lac, 178 de centimetri la Cuntu, 160 de centimetri la Vârful Țarcu, 140 de centimetri la Vârful Omu, 105 centimetri la Vârful Călimani, 97 de centimetri la Parâng, 125 de centimetri la Sinaia, etc.

În munții Făgăraș, meteorologii anunţă risc mare - respectiv gradul 4 pe o scară de la 1 la 5 - de producere a avalanşelor la altitudini de peste 1.800 de metri, pe fondul încălzirii vremii. Zăpada se va umezi puternic în partea superioară și se va topi, iar apa rezultată se va acumula în pelicule deasupra straturilor mai dure din interior, pelicule peste care, spontan, straturile instabile din partea superioară vor aluneca cu ușurință.

Citește și: CRUCE CU ROȘU de sărbătoare importantă pentru ortodocșii români: Ce este MARE PĂCAT să faci azi

Sub 1.800 de metri, temperaturile vor crește semnificativ și vor determina umezirea și topirea accelerată a stratului, ducând la declanșarea avalanșelor spontane.

Și în munții Bucegi, Țarcu, Godeanu și Parâng, riscul de producere a avalanşelor este mare la altitudini de peste 1.800 de metri, iar în munții Vlădeasa – Muntele Mare, Rodnei, Călimani, Bistriței și Ceahlău riscul este însemnat, respectiv gradul 3 pe o scară de la 1 la 5.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.