Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Metodologia şi condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei de hrană pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză care sunt tratate în ambulatoriu, aprobate

theguardian.com
hrană UNICEF

Metodologia şi condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei de hrană pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză care sunt tratate în ambulatoriu au fost aprobate printr-un ordin al ministerelor Sănătăţii şi Muncii, potrivit news.ro.

"Indemnizaţia lunară de hrană se acordă pentru asigurarea aderenţei la tratament a pacienţilor. Aceasta se va plăti de agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza unei cereri", arată Ministerul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a aprobat Ordinul Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale pentru aprobarea Metodologiei şi a condiţiilor de acordarea a indemnizaţiei lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză tratate în ambulatoriu.

"Conform documentului comun, pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză -TB (adulţi şi copii) şi trataţi în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizaţie lunară de hrană, fără întrerupere, atât în faza iniţială/intensivă a regimului terapeutic, cât şi în faza de continuare a acestuia", a transmis Ministerul Sănătăţii.

Potrivit aceleiaşi surse, se consideră că un pacient diagnosticat cu TB a urmat tratamentul fără întrerupere dacă administrarea medicamentelor prescrise pe perioada unei luni s-a realizat fără mai mult de 7 omisiuni de administrare a dozelor din schema de tratament pentru faza iniţială/intensivă, respectiv 3 omisiuni în faza de continuare.

Citește și: 'Am adus 300.000 de euro pentru campania din 2009-Situația mea și a soțului permitea', a spus Udrea în fața instanței -A explicat că nu știe nimic despre fapte

"Indemnizaţia lunară de hrană se acordă pentru asigurarea aderenţei la tratament a pacienţilor. Aceasta se va plăti de agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza unei cereri a persoanei diagnosticate cu TB care se înregistrează la dispensarul de pneumoftiziologie în teritoriul căruia pacientul are domiciliul. Indemnizaţia de hrană se va calcula de către agenţiile teritoriale pe baza nivelului alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective, conform HG 884/2020", a arătat MS.

Medicul curant va informa lunar Direcţia de sănătate publică cu privire la situaţia administrării tratamentului de către pacient, potrivit regimului terapeutic, dacă există omisiuni de administrare, de abandon, deces sau finalizarea tratamentului, după caz.

Potrivit MS, în 30 de zile după publicarea Ordinului în Monitorul Oficial, agenţiile teritoriale încheie cu direcţiile de sănătate publică protocoale de colaborare pentru organizarea unui cadru operaţional în vederea asigurării plăţii indemnizaţiei lunare de hrană cuvenite pacienţilor cu TB trataţi în ambulatoriu.

Metodologia şi condiţiile de acordare a indemnizaţiei lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză tratate în ambulatoriu au fost elaborate de specialiştii celor două ministere împreună experţii din cadrul Proiectului “Abordarea provocărilor sistemului de sanatate privind controlul tuberculozei in România”, finanţat de către Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei, printr-un grant de tranziţie în valoare de 4,3 milioane de euro.

Guvernul a aprobat, în 23 noiembrie, o Hotărâre privind aprobarea cuantumului indemnizaţiei lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză tratate în ambulatoriu. Din 1 noiembrie, adulţii urmau să primească 16 lei pe zi, iar copiii 15 lei pe zi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.