Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mexic, Argentina, Columbia şi Bolivia îşi exprimă sprijinul pentru preşedintele peruan destituit Pedro Castillo

The Times Hub
pedro castillo

Guvernele de stânga din Mexic, Argentina, Columbia şi Bolivia şi-au exprimat sprijinul pentru preşedintele peruan destituit Pedro Castillo, în contextul în care manifestaţiile de sprijin pentru acesta continuă în Peru, relatează AFP.

"Din ziua alegerii sale, preşedintele Castillo Terrones a fost victima unei mişcări ostile, antidemocratice şi care contravine Convenţiei americane a drepturilor omului", se arată într-un comunicat semnat de cele patru ţări şi făcut public luni de Ministerul columbian al Afacerilor Externe, potrivit Agerpres.

Fostul preşedinte peruan, ales în 2021, a fost arestat săptămâna trecută la ordinul justiţiei pentru rebeliune şi conspiraţie, după o tentativă ratată de dizolvare a parlamentului ţării.

"Îi îndemnăm pe toţi cei care sunt parte a instituţiilor să se abţină de la a pune sub semnul întrebării voinţa populară exprimată în cadrul unor alegeri libere", adaugă cele patru state.

Învăţător cu origini rurale, Castillo a guvernat mai puţin de un an şi jumătate, o perioadă marcată de o criză politică profundă.

El a fost arestat de garda sa de corp în timp ce se îndrepta spre Ambasada Mexicului pentru a cere azil politic.

Congresul din Peru, majoritar de dreapta, a aprobat o moţiune care permite scurtarea termenelor pentru judecarea sa penală.

Fostul preşedinte "este supus unui tratament judiciar (...) care contravine" Convenţiei americane a drepturilor omului, mai indică cele patru ţări semnatare.

Vicepreşedinta Dina Boluarte l-a înlocuit în fruntea statului, dar ea se confruntă acum cu numeroase manifestaţii de susţinere a fostului preşedinte, care au făcut deja cel puţin patru morţi.

Anunţarea unui plan de către noul guvern pentru a devansa data alegerilor generale din 2026 în 2024 nu i-a făcut pe manifestanţi să renunţe. Aceştia cer "eliberarea imediată" a lui Castillo şi închiderea Congresului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.