Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mexic. Creşterea preţului la carburanţi provoacă violenţe stradale

O nouă zi de manifestaţii şi de jafuri s-a înregistrat joi în Mexic, unde protestele împotriva creşterii preţurilor la carburanţi s-au soldat deja cu un mort şi răniţi, precum şi cu sute de arestări, relatează AFP, conform agerpres.

La 1 ianuarie, preţul la benzină a crescut cu 20,1%, iar cel la motorină cu 16,5% . Începând cu 18 februarie, preţul maxim stabilit de către guvern va fi ajustat în fiecare zi.

Citeşte şi: Incendiile de vegetaţie fac prăpăd în Argentina. Mii de kilometri pătraţi au fost distruşi

Valul de proteste izbucnite imediat după intrarea în vigoare a creşterilor s-a amplificat începând de miercuri, cu blocaje pe şosele, jafuri în magazine şi acte de vandalism în benzinării.

Potrivit preşedintelui Confederaţiei camerelor de comerţ, Enrique Solana, circa 800 de magazine mici sau medii şi 250 de magazine mari au suferit pagube în tot Mexicul.

Dacă situaţia s-a calmat joi în Ciudad de Mexico, haosul a cuprins însă multe alte regiuni ale ţării.

Preşedintele ţării, Enrique Pena Nieto, a explicat, într-un mesaj special, că decizia privind creşterea preţurilor la carburanţi în Mexic este consecinţa creşterii preţurilor internaţionale şi că este vorba de ''o schimbare dificilă'', dar necesară pentru a garanta stabilitatea economică a ţării.

Creşterea preţurilor este prima etapă a deschiderii către sectorul privat a pieţei carburanţilor şi a liberalizării preţurilor prevăzute iniţial pentru 2018, dar guvernul mexican a decis să o aplice cu un an mai devreme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.