Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mexicul a prezentat o anexă confidenţială a acordului cu SUA privind imigrația

Agerpres
migranti America de sud

Mexicul a făcut cunoscută vineri o anexă a acordului privind imigraţia ilegală pe care l-a încheiat la 7 iunie cu Statele Unite, un document pe care preşedintele Donald Trump îl prezentase drept confidenţial, relatează AFP potrivit Agerpres.

Potrivit acestui document care a fost distribuit jurnaliştilor la Ciudad de Mexico, cele două ţări s-au angajat să discute "termenii definitivi ai unui acord bilateral obligatoriu pentru o mai bună distribuire a acestei sarcini şi atribuirea responsabilităţilor în rezolvarea cererilor de azil".

Donald Trump a vorbit luni despre existenţa unei clauze secrete care, în opinia sa, ar permite Statelor Unite să constrângă Mexicul la stoparea imigraţiei ilegale spre teritoriul american.

Marţi, el a arătat presei de la depărtare un text al acestui document, declarând că va lăsa Mexicul posibilitatea de a-l "divulga la momentul potrivit". Fotografii mărite ale documentului au permis însă dezvăluirea parţială a conţinutului acestuia.

Documentul prezentat public la Ciudad de Mexico, semnat de câte un consilier juridic al fiecărei părţi, menţionează că, dacă fluxul de imigranţi ilegali traversând Mexicul pentru a ajunge în Statele Unite nu este frânat, Mexicul ar putea accepta să trateze cererile pentru statutul de refugiat.

În ultimul său paragraf, anexa acestui document afirmă că, dacă Statele Unite stabilesc la 45 de zile după semnarea acordul migrator că măsurile pe care îl conţin "nu produc rezultate", guvernul mexican va lua "toate măsurile necesare în conformitate cu legea naţională" pentru ca un acord bilateral cu caracter obligatoriu" să intre în vigoare 45 de zile mai târziu.

"Nu este vorba despre un acord bilateral cu caracter obligatoriu, ci de un document anexă a declaraţiei comune dintre cele două ţări", a afirmat Ministerul mexican de Externe difuzând textul în engleză pe care Donald Trump îl arătase jurnaliştilor de la distanţă.

Vineri, ministrul mexican de externe, Marcelo Ebrard, a fost audiat la Ciudad de Mexico în faţa comisiei permanente a Congresului pentru a răspunde la îngrijorările opoziţiei.

El a dat asigurări că, în cursul discuţiilor cu Statele Unite, Mexicul nu a acceptat să aibă statutul de "ţară terţă sigură", ceea ce ar însemna că migranţii care ajung pe teritoriul său trebuie să ceară azil în Mexic, şi nu în SUA.

"Mexicul nu va accepta să semneze un acord de ţară terţă sigură", a declarat Marcelo Ebrard, citat de AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.