Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mexicul este pe cale să aleagă prima femeie șef de stat din istorie

facebook.com
Mexic alegeri

Mexicul este aproape sigur că îşi va alege prima femeie şef de stat din istorie, după ce Claudia Sheinbaum, fostul primar al capitalei, a fost confirmată drept candidata partidului de guvernământ la alegerile prezidenţiale de anul viitor, în timp ce coaliţia opoziţiei este condusă de o altă femeie, Xóchitl Gálvez, relatează BBC.

Cele două sunt aproape de-o seamă şi ambele au studii superioare solide, conform news.ro

Claudia Sheinbaum, în vârstă de 61 de ani, om de ştiinţă de formaţie, este o aliată apropiată a preşedintelui de stânga Andrés Manuel López Obrador.

"Vom câştiga în 2024", le-a spus ea susţinătorilor săi într-un discurs.

Xóchitl Gálvez, în vârstă de 60 de ani, va încerca să o oprească. Senatoarea cu rădăcini indigene este de profesie inginer IT-ist.

Pentru a fi nominalizată drept candidată la prezidenţiale, Claudia Sheinbaum a învins alţi cinci concurenţi, câştigând fiecare dintre cele cinci scrutine interne şi obţinând în medie 39% din voturi, a anunţat partidul Morena.

Lider studenţesc în anii 1980, Claudia Sheinbaum a fost secretar pentru mediu al oraşului Ciudad de Mexico când López Obrador era primar, între 2000 şi 2005. Ulterior, ea însăşi a fost primar al capitalei, din 2018 până la începutul acestui an, când a renunţat pentru a candida la preşedinţie.

"Fetele văd în mine un exemplu", a declarat Claudia Sheinbaum pentru revista Gatopardo. "Să fiu prima femeie preşedinte ar fi istoric în ţara noastră", a afirmat ea.

Sondajele de opinie actuale o indică pe Sheinbaum drept favorită, parţial datorită faptului că preşedintele López Obrador, care îşi încheie mandatul şi nu mai poate candida, se bucură de o rată de aprobare de peste 60%. Constituţia îi cere să părăsească funcţia după un singur mandat, de şase ani.

În ceea ce o priveşte pe candidata opoziţiei, Xóchitl Gálvez, ea poartă haine indigene, foloseşte un limbaj colocvial şi este adesea văzută plimbându-se cu bicicleta prin Ciudad de Mexico. Este văzută ca având agerime şi un comportament realist, fiind populară printre mulţi mexicani din clasa muncitoare şi printre tineri. Ea a intrat în mod repetat în conflict cu preşedintele în legătură cu probleme precum nivelul ridicat de violenţă din Mexic, declarând că "este nevoie de ovare" pentru a face faţă crimei organizate. Acesta, în schimb, a acuzat-o că este candidatul bogaţilor, al "oligarhilor" şi al "conservatorilor".

Cu câteva ore înainte de anunţarea nominalizării Claudiei Sheinbaum, cel mai apropiat rival al său, fostul ministru de externe Marcelo Ebrard, a declarat că votul a fost afectat de nereguli şi a cerut o nouă desfăşurare a scrutinului. Dar liderii partidului au apărat rapid procesul. "Nu există niciun incident care să fi afectat rezultatul final în mod definitiv", a declarat Alfonso Durazo, preşedintele Consiliului Naţional al partidului Morena, potrivit agenţiei de presă AFP. "Rezultatul acestui proces este definitiv", a conchis el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.