Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MFP: România a emis obligațiuni la cel mai scăzut cost aferent unui împrumut al statului

Inquam Photos / Octav Ganea
florin citu

Ministerul Finanțelor Publica a anunțat, marți, că emisiunea de euroobligațiuni de trei miliarde de euro lansată săptămâna trecută s-a realizat la cele mai scăzute costuri istorice, cu o reducere de 30 puncte de bază față de costul inițial lansat pe piață.

Potrivit unui comunicat al MFP, România și-a consolidat poziția de emitent pe piețele externe, prin atragerea celui mai mare volum de finanțare într-o singură tranzacție cu primă de emisiune negativă, cu cea mai mare cerere înregistrată vreodată la o emisiune din partea investitorilor înainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 12 miliarde de euro), conform Mediafax.

Totodată, la închiderea emisiunii, nivelul cererii s-a situat la un nivel record, de 9,6 miliarde euro, emisiunea fiind supra subscrisă in final de peste trei ori, cu o participare din partea unui număr de peste 500 de investitori.

Randamentul de 2,025% pentru tranșa de 12 ani este cel mai scăzut randament obținut vreodată de România pentru această maturitate, prin randamentele titlurilor de stat lansate in ianuarie 2020 realizându-se o economie de aproximativ 16,6 milioane de euro pentru emisiunea cu maturitatea de 12 ani și 4,4 milione de euro pentru emisiunea cu maturitatea de 30 ani.

"Deși ne confruntăm cu o serie de provocări economice și politice, emisiunea reprezintă o performanță deosebită a Ministerului Finanțelor Publice și confirmă, încă o dată, încrederea investitorilor în coerența politicilor actualului Guvern de asigurare a stabilității fiscale și bugetare. Acest test al investitorilor este un semn foarte bun pentru un Guvern tânăr, instalat de numai două luni", a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, citat în comunicat.

Fondurile aferente emisiunii de euroobligațiuni lansate de MFP pe piețele externe în 21 ianuarie, în valoare totală de 3 miliarde euro, au fost încasate marți, 28 ianuarie.

Emisiunea a fost realizată în doua tranșe, din care 1,4 miliarde euro cu maturitatea de 12 ani, cu un randament de 2,025% și o dobândă de 2,000% pe an și 1,6 miliarde euro cu maturitatea de 30 ani, cu un randament de 3,391% și o dobândă de 3,375% pe an.

Tranzacția a fost intermediată de către BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Raiffeisen Bank Internațional AG, Societe Generale și Unicredit Bank AG.

Pentru ambele tranșe se distinge preponderenta investitorilor de tipul “real money”, respectiv fonduri administrate privat.

Tranșa cu maturitatea cea mai lungă, pe termen de 30 de ani, a fost acoperită în proporție de peste 75% de marii investitori activi pe piețele internaționale de capital - SUA, Germania și Marea Britanie.

Strategia de execuție a emisiunii a permis reducerea graduală a costurilor, pe fondul unei supra subscrieri masive pentru cele două tranșe. Față de valorile cu care au fost lansate inițial în piață cele două tranșe, de 210 puncte de bază peste cotația de referință Mid-Swap pentru maturitatea de 12 ani și de 315 puncte de bază peste cotația de referință Mid-Swap pentru maturitatea de 30 ani, costurile au fost reduse cu 30 puncte de bază, obținându-se în final pentru prima data prime de emisiune negative importante pentru cele două tranșe de cca 5 - 10 puncte de bază.

Tranzacția face parte din planul de finanțare de pe piețele externe aferent anului 2020, în conformitate cu OUG nr. 64/2007 privind datoria publică.

Potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2020, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, valoarea sumelor planificate a fi atrase în anul 2020 de pe piețele externe prin emisiuni de euroobligațiuni, operațiuni de răscumpărare anticipată și preschimbare parțială a unor serii de euroobligațiuni existente, plasamente private și prin trageri din împrumuturi contractate de la instituții financiare internaționale, este estimată la un nivel de până la 6 miliarde de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.