Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MH17: Moscova se opune prin veto la ONU creării unui tribunal special

avion prabusit

Rusia şi-a exercitat dreptul de veto miercuri în Consiliul de Securitate al ONU, blocând o rezoluţie ce ar fi creat un tribunal special pentru a-i judeca pe cei responsabili de prăbuşirea zborului de pasageri MH17 Malaysia Airlines doborât în iulie 2014 în estul Ucrainei, informează Reuters şi AFP. 

Unsprezece ţări din cei 15 membri ai Consiliului au votat pentru rezoluţia propusă de Malaezia, Australia, Olanda, Belgia şi Ucraina, în timp ce trei s-au abţinut: China, Venezuela şi Angola. Înaintea votului, cele 15 ţări membre au ţinut un minut de reculegere în memoria celor 298 de victime ale prăbuşirii Boeing-ului malaezian, în majoritate olandeze. 

Ministrul malaezian al transporturilor Liow Tiong Lai a declarat în faţa Consiliului după acest vot că trimite un "mesaj periculos de impunitate autorilor acestei crime oribile", notează Reuters. 

Zborul MH17 a fost doborât în iulie 2014, cu 298 de pasageri la bord, două treimi dintre ei olandezi. Avionul s-a prăbuşit în teritoriul ucrainean controlat de separatiştii proruşi. 

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a declarat Consiliului că "niciun veto nu va sta în calea investigării acestei crime atroce, pentru a fi judecată". 

"Eforturile de a nega justiţia doar intensifică durerea familiilor victimelor, care au suferit deja mai mult decât oricine dintre noi poate înţelege", a spus ea, adăugând că "acesta este efectul veto-ului de astăzi al Rusiei". 

Ucraina şi ţările occidentale îi acuză pe rebelii din estul Ucrainei de doborârea avionului cu o rachetă de fabricaţie rusească. Dar Moscova a respins acuzaţiile că a furnizat rebelilor sisteme de rachete anti-aeriene SA-11 Buk. 

Rusia a propus propriul proiect rival de rezoluţie, ce acordă un rol mai mare ONU într-o anchetă asupra a ceea ce a provocat doborârea avionului, dar fără înfiinţarea unui tribunal. 

Ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a declarat că înfiinţarea unui tribunal internaţional este prematură. El a adăugat că proiectul rezoluţiei a fost prezentat pentru vot de Malaezia şi 
co-sponsorii ei cunoscând faptul că va fi respins prin veto. 

"Acest lucru, în opinia noastră, indică faptul că scopurile politice au fost mult mai importante pentru ei decât obiectivele practice. Este regretabil", a spus Ciurkin. "Rusia este pregătită să coopereze în desfăşurarea unei anchete depline, independente şi obiective cu privire la motivele şi circumstanţele prăbuşirii", a adăugat el. 

Malaezia, Australia, Olanda, Belgia şi Ucraina desfăşoară o anchetă penală în legătură cu doborârea zborului MH17. Separat, un raport final privind cauza prăbuşirii este aşteptat în 
octombrie de la Biroul de Investigaţie pentru Securitate olandez. 

La 21 iulie 2014, Consiliul de Securitate a adoptat în unanimitate o rezoluţie cerând ca "cei responsabili sa fie traşi la răspundere şi toate statele să coopereze pe deplin în eforturile de a stabili responsabilitatea", aminteşte Reuters.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.