Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mica Unire la Chișinău. Este un moment istoric de mare însemnătate pentru toți românii

stiripesurse.ro
24 ianuarie unirea Mica Unirea principatelor

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, alături de Secretarul de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, și ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, au depus astăzi flori la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza. Cei trei oficiali au marcat astfel evenimentul istoric, când se împlinesc 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, eveniment rămas în istorie drept „Mica Unire”, conform deschide.md.

Președintele Legislativului, Igor Grosu, a menționat că acest eveniment este unul cu o încărcătură istorică puternică.

„E un exemplu, care ne determină să ne gândim atent și la rece - la acele exemple pe care le-au creat și la acele decizii foarte curajoase a înaintașilor noștri și să fim gata pentru orice decizii, atunci când timpul o va cere. Istoria o facem noi. Istoria e bună pentru cei, care o studiază și care iau aminte de ceea ce a fost și nu repetă greșelile, sau să învețe din greșelile altora. Istoria este un exemplu care ne-a arătat că la acel timp, într-o conjunctură politică și geopolitică a fost luată o decizie curajoasă și corectă, de urmat pentru generațiile următoare”, a declarat Igor Grosu.

Secretarul de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, a menționat că el fiind originar din Iași, consideră că România modernă s-a născut la Iași.

„Faptul că astăzi sărbătorim 164 de ani de la Mica Unire, sau primul pas spre realizarea României Moderne este o zi deosebit de importantă pentru toți românii, oricunde s-ar afla și mă bucur să fiu astăzi alături de dl președinte Igor Grosu și dl ambasador să marcăm acest moment important și să dăm dovadă tuturor de unitate”, a spus Adrian Dupu.

Și ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a spus că este foarte onorat să marcheze acest eveniment alături de speakerul de la Chișinău și alături de Secretarul de Stat de la București.

„Este o dată specială, este o dată istorică, este un moment istoric de mare însemnătate pentru toți românii. Acest eveniment îl marcăm cu mari emoții, pentru că evenimentul din data de 24 ianuarie este o piatră de temelie pentru România Modernă”, a spus Cristian-Leon Țurcanu.

Amintim, că la 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Țării Românești. Asta după ce, cu 19 zile înainte, pe 5 ianuarie 1859, acesta a fost ales și domnitorul Țării Moldovei. Astfel, evenimentul a dus la unirea Moldovei cu Ţara Românească prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în ambele principate.

Grosu, Dupu si Turcanu

Grosu, Dupu si Turcanu

Grosu, Dupu și Țurcanu

Grosu, Dupu și Țurcanu

Adrian Dupu, Cristian-Leon Țurcanu și Igor Grosu

Adrian Dupu, Cristian-Leon Țurcanu și Igor Grosu

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.