Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Micii fermieri se împrumută pentru următorul an din cauza creşterii costurilor

glsa.ro
legume

Micii fermieri, în special legumicultorii, se confruntă cu dificultăţi din cauza creşterii costurilor cu culturile şi scăderii preţurilor la producător, iar o parte dintre aceştia au început să se împrumute de la instituţii financiare de creditare pentru a putea începe următorul an agricol, a declarat, miercuri, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, Ion Păunel.

Preşedintele SPA Olt a adăugat că pentru legumicultori anul acesta a fost cel mai dificil de după 1989, iar micii fermieri riscă să intre în colaps. El a punctat că preţurile unora dintre input-uri, cum sunt îngrăşămintele, au crescut şi de trei sau de patru ori faţă de anul trecut, potrivit Agerpres.

"În contextul pandemiei, o mare parte parte dintre activităţile agricole, legumicultură, creşterea animalelor, pomicultură, sectorul micului fermier, se pare că, într-un fel sau altul, o să intre în colaps, pentru că am avut cel mai greu an de după 1989. Şi aici vorbim de preţuri foarte mici la produsele noastre, la producţia pe care am obţinut-o, vorbim de o creştere de la 30% până la chiar 300% - 400% ale unor input-uri şi numai îngrăşămintele chimice s-au scumpit între 200% şi 400% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Plus că ne confruntăm şi cu o lipsă acută a acestor îngrăşăminte, sunt câţiva producători mondiali, doi şi-au închis deja porţile, iar trei nu au materie primă", a spus Ion Păunel.

În acest context, Păunel a arătat că o parte dintre legumicultori vor fi nevoiţi să apeleze la credite pentru a începe noul agricol sau pentru a continua lucrările începute, neavând rezerve din acest an.

"Nu ştiu cum o să începem anul următor, dacă vom avea capacitatea financiară să începem. Pentru că toate aceste scumpiri, coroborat cu ce am spus anterior, preţuri scăzute la poarta fermei, am avut preţuri de la un leu în jos, chiar şi 50 de bani, fermierul nu a reuşit să capitalizeze. Sunt oameni care la această dată deja au apelat la instituţii financiare de credit, ceea ce nu s-a mai întâmplat de trei - patru ani de zile în satul românesc. Vorbim de oameni care nu au bani să-şi plătească contribuţiile către autorităţi", a mai adăugat preşedintele SPA Olt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.