Oamenii de știință din Qatar au descoperit că între 10% și 78% din apa îmbuteliată consumată la nivel global conține microplastice și alte substanțe chimice nocive, cum ar fi ftalații și bisfenol A (BPA). Aceste particule microscopice pot pătrunde în organism și sunt legate de afecțiuni precum cancerul, bolile de inimă și problemele de fertilitate, scrie dailymail.co.uk.
Microplasticele, fragmente de plastic de dimensiuni microscopice, ajung în apă prin degradarea naturală a ambalajelor din plastic sau din cauza expunerii la căldură. Cercetătorii subliniază că apa îmbuteliată nu este supusă acelorași standarde riguroase de calitate ca apa de la robinet, care este considerată mult mai sigură.
În studiul publicat în BMJ Global Health, oamenii de știință au făcut un apel către restaurante și spațiile publice să opteze pentru apa de la robinet, eliminând apa îmbuteliată pentru a reduce riscurile asupra sănătății și impactul asupra mediului. De asemenea, aceștia au avertizat asupra efectelor pe termen lung ale expunerii la microplastice, care rămân în mare parte necunoscute.
Un studiu anterior sugerează că o persoană ingerează în medie cinci grame de plastic pe săptămână, echivalentul unui card de credit, ceea ce stârnește îngrijorări legate de efectele cumulative asupra sănătății umane.
Comentează