Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mieii crescuţi în fermele româneşti, căutaţi în aceste zile pentru masa de Paşte

wikipedia.org
oi lana miei

Carnea de miel nu va lipsi nici anul acesta de pe masa de Paşte a românilor, chiar dacă va fi mai puţin îmbelşugată faţă de anii precedenţi, cei mai căutaţi în aceste zile fiind mieii crescuţi în fermele româneşti.

Dacă la începutul acestei săptămâni, mielul în viu se vindea la poarta fermei cu preţuri cuprinse între 20 şi 22 de lei/kg, iar carcasa cu 40 -50 lei/kg, acum în apropierea Paştelui, preţurile au coborât uşor, chiar şi în marile lanţuri de magazine, unde carcasa de miel poate fi achiziţionată şi cu aproximativ 38 de lei/kg.

"Foarte puţin fermieri comercializează mielul în viu la noi în zonă, însă preţul este undeva la 20-22 lei/kg la poarta fermei, în timp ce carcasa se vinde cu circa 40-50 de lei/kg. Faţă de anul trecut aş spune că preţul mielului la poarta fermei e aproape la fel. Într-adevăr în pieţe poate ajunge şi la 60 de lei/kg, pentru că lumea îl preferă, pentru că ştiu că mielul este crescut natural şi cumpăra o bucată bună şi sănătoasă de carne. Românii care mai ţin tradiţia cumpără miel în această perioadă, dar poate nu unul întreg ca în anii trecuţi, ci o jumătate sau părţi din miel", a declarat pentru AGERPRES Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine (ACO) Păstorul Crişana Arad.

Acesta spune că o parte dintre mieii româneşti pleacă şi la export, în această perioadă fiind ceruţi în Ţările Arabe, dar animalele trebuie să aibă o greutate mult mai mare decât cea preferată pe piaţa internă.

"La export pleacă acum animale mai mari pentru că mieii mici au plecat acum o săptămână pentru Paştele Catolic, în ţările europene. Acum se caută pe partea arabă miei de 30-40 de kg, iar preţul este de 17-17,5 lei/kg pe animal viu. Preţul este să zicem potrivit, nu e bun, nu e rău, este undeva la mijloc. Oamenii care s-au aflat în zone secetoase, unde n-au făcut furaje şi au fost obligaţi să cumpere chiar şi fânul, nu mai vorbim de concentratele de porumb, grâu, orz, au o problemă, faţă de cei din zonele unde s-a făcut ceva producţie. Lucrurile nu sunt super, dar ce putem face?", a subliniat Cioranu.

Potrivit sursei citate, cea mai mare problemă pentru fermieri este cea legată de preţul ridicat al furajelor, în condiţiile în care grâul şi porumbul au un preţ mult mai mic în prezent.

"Necazul cel mai mare astăzi este legat de preţul concentratelor pe care noi le cumpărăm de la fabrici şi care este unul foarte mare în raport cu preţul actual al porumbului şi grâului. Răspunsul lor a fost că au furaje cumpărate în septembrie, când preţul era mai mare şi de aceea nu pot să scadă preţul. Eu aş zice că asta e o abureală, dar mergem mai departe. Fermierii s-au obişnuit să finiseze cu furaje granulate - ce-i drept mielului îi merge mai bine, pune un spor mai bun - dar când trage linie şi ia 17 lei/kg vede că are o problemă. O să ne trezim la anul că îl pierdem pe om ca fermier, care va spune că decât să lucreze degeaba, mai bine stă degeaba. Fermierii noştri fac însă asta de zeci de ani datorită microbului din sânge, datorită plăcerii, datorită atracţiei faţă de oaie", a menţionat Nicolae Cioranu.

Reprezentantul oierilor susţine că este foarte greu să facă o estimare a numărului de miei care ar putea fi sacrificaţi în această perioadă a Sărbătorilor Pascale, dar în niciun caz nu poate fi vorba de cifrele anilor trecuţi de 2,5 - 3 milioane de miei, mai ales că românii consumă foarte puţină carne de miel, cu precădere doar în această perioadă.

"S-a simţit creşterea consumului de carne de miel în România atunci când ministrul Agriculturii, Petre Daea, în urmă cu câţiva ani a lansat campania de promovare "Alege Oaia". Acum şi puterea de cumpărare a românului este scăzută mai ales că iarna aceasta a venit peste el cu facturi majorate la curent, gaze, etc. Românii consumă într-adevăr foarte puţină carne de miel şi eu nici nu mă mir de acest lucru, în condiţiile în care acum dacă mergeţi la un restaurant, poate la unul din 10 găsiţi carne de ovine. În al doilea rând dacă vreţi să luaţi o pulpă de oaie proaspătă să o faceţi un grătar sau ceva pentru ciorbă nu aveţi de unde", a mai spus acesta.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a autorizat, anul acesta, pentru Sărbătorile Pascale, la nivelul întregii ţări, 28 de puncte temporare pentru sacrificarea mieilor şi 14 crescători de ovine, funcţionarea acestora fiind permisă până la data 15 aprilie 2023. La nivelul întregii există şi 81 de abatoare.

Potrivit ANSVSA, în Bucureşti nu a fost solicitată nicio o cerere pentru amenajarea unor puncte de sacrificare temporare.

Începând din acest an, Autoritatea a oferit posibilitatea ca unităţile mici, respectiv exploataţiile autorizate care funcţionează pe persoană fizică, să îşi poată amenaja inclusiv centre de sacrificare în exploataţie, mai ales că până în prezent nu era posibil acest lucru pentru un crescător de ovine dacă nu era constituit într-o formă juridică.

Conform celor mai recente date statistice furnizate de INS, în România, consumul anual de carne de ovine pe cap de locuitor se ridica la 2,7 kg în 2021, în creştere cu 3,8% faţă de 2020, când se consemna 2,6 kg/locuitor.

Efectivele totale de ovine şi caprine la finele lui 2021 au fost de 11,536 milioane de capete, România situându-se pe locul trei în rândul statelor membre, după Spania şi Grecia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.