Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Migranţi venezueleni expulzaţi: au revenit în ţară cu un zbor special din Statele Unite

metro.co.uk
avion

Un avion din Statele Unite a aterizat miercuri pe aeroportul din Caracas, având la bord 130 de migranţi venezueleni expulzaţi din ţară, în ceea ce constituie primul zbor de acest tip după un acord recent între cele două guverne, scrie AFP, citat de Agerpres.

În urmă cu câţiva ani, Statele Unite au oprit zborurile directe destinate expulzării imigranţilor în Venezuela, ţară supusă sancţiunilor Washingtonului, care nu a recunoscut realegerea preşedintelui Nicolas Maduro în 2018.

Dar cele două ţări au anunţat la începutul lui octombrie că au ajuns la un acord în vederea reluării lor.

Cu cătuşe la mâini şi la picioare, cel puţin 130 de migranţi, toţi adulţi izolaţi, se aflau în avionul care a aterizat la scurt timp după ora locală 16.30 (20.30 GMT) pe aeroportul internaţional Simon Bolivar din capitala Venezuelei.

"Misiunea din Venezuela s-a încheiat cu succes", a declarat poliţia americană vamală şi de control al frontierei (ICE) într-un mesaj către jurnalişti.

Avionul a decolat de pe micul aeroport din Harlingen, în sudul Texasului, în apropiere de graniţa cu Mexicul, unde migranţii fuseseră îmbarcaţi în zori, a constatat AFP. Aparatul a aterizat la Caracas după o escală la Miami, în Florida, pentru a alimenta.

Până la acest acord, migranţii venezueleni care urmau să fie deportaţi din Statele Unite erau trimişi înapoi în ţara lor cu zboruri de pasageri.

"Cei care călătoresc aici variază de la cei care tocmai au trecut ilegal graniţele noastre până la cei care se află de ceva timp în ţară şi au comis fapte criminale", a declarat presei Corey Price, director al ICE. Mai multe zboruri de acest tip sunt planificate "în următoarele zile şi săptămâni", a adăugat el.

Preşedintele Joe Biden, candidat pentru un nou mandat anul viitor şi pe care dreapta îl acuză de slăbiciune în materie de migraţie, a anunţat pe 5 octombrie reluarea acestor expulzări directe, precizând că autorităţile de la Caracas au acceptat să-şi primească cetăţenii.

Această reluare a expulzărilor directe vizează venezuelenii care au pătruns pe teritoriul american după 31 iulie. Pentru cei care se aflau acolo înainte de această dată, Washingtonul a anunţat acordarea a circa 500.000 de permise de şedere temporară.

Potrivit ONU, peste şapte milioane de persoane au fugit din Venezuela de la prăbuşirea economiei sale. Produsul Intern Brut al acestei ţări a scăzut cu 80% în zece ani, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.