Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Fifor a evidenţiat importanţa angajamentului aliaţilor pentru continuarea implementării sarcinilor trasate la Varşovia

Mihai Fifor

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a evidenţiat, joi, la Bruxelles, importanţa menţinerii angajamentului aliaţilor pentru continuarea implementării sarcinilor trasate la Varşovia, pe toate palierele de efort ce decurg din deciziile privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare, materializate vizibil în prezenţa în teren a trupelor aliate de-a lungul întregului flanc estic.

Potrivit unui comunicat al MApN transmis Agerpres, cea de-a doua zi a reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO a fost dedicată posturii de descurajare şi apărare, miniştrii aliaţi ai apărării abordând atât stadiul implementării acesteia, cât şi perspectivele pentru Summitul NATO programat în luna iulie la Bruxelles.

"Au fost punctate, de asemenea, eforturile întreprinse la nivel naţional pentru implementarea prezenţei terestre, cum ar fi: stadiul operaţionalizării brigăzii multinaţionale şi progresul înregistrat pe linia implementării Iniţiativei multinaţionale de instruire intensificată la nivel întrunit - progres reflectat inclusiv în documentele aliate prezentate miniştrilor apărării cu ocazia acestei reuniuni", precizează sursa citată.

MApN menţionează că un alt subiect de pe agenda zilei a fost reprezentat de "analiza eforturilor aliate pe dimensiunea proiectării stabilităţii şi contra-terorismului, prilej cu care au fost menţionate eforturile aliate pentru eficientizarea Cadrului pentru Sud, în contextul existenţei riscurilor de securitate manifestate la frontiera sudică a Alianţei".

"Cu privire la lupta contra-terorismului, a fost reiterată susţinerea pe care Alianţa o acordă Coaliţiei Globale împotriva ISIS. De asemenea, au fost discutate aspecte privind consolidarea sprijinului acordat de Alianţă Republicii Irak, în vederea dezvoltării capacităţilor de apărare şi, implicit, a procesului de instruire a Forţelor de Securitate Irakiene", se arată în comunicat.

Totodată, în marja ministerialei de la Bruxelles, ministrul Fifor s-a întâlnit cu omologi din statele membre B9, pentru pregătirea reuniunii B9 în formatul miniştrilor apărării, care va avea loc la Bucureşti la jumătatea lunii martie.

Conform comunicatului, în cadrul discuţiilor, ministrul român a subliniat importanţa consultărilor regionale între aliaţi, ca bază a definirii unor poziţii şi abordări comune cu privire la subiecte importante ce ţin de securitatea şi apărarea în cadru european şi euroatlantic.

În context, a fost subliniat faptul că apropiata reuniune de la Bucureşti va deschide o serie de consultări între aliaţii de pe flancul estic, ce va fi continuată prin consultări parlamentare şi completată, în luna iunie, cu un Summit B9 la Varşovia.

"Toate aceste evenimente vor avea o contribuţie semnificativă în definirea abordării comune a membrilor B9 cu privire la definirea agendei Summit-ului NATO de la Bruxelles şi vor contribui, de asemenea, la întărirea cooperării şi interoperabilităţii între armatele aliate de pe întregul flanc estic", a declarat Mihai Fifor, citat în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.