Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație explozivă la Marea Neagră - Mihai Fifor avertizează asupra pericolului: 'Trăim vremuri complicate'. Rusia se militarizează

cuget liber
marea neagra

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat vineri, în cadrul unei vizite la Baza Aeriană 57 Mihai Kogălniceanu, că în regiune este "o situaţie complexă de securitate'', pe fondul "atitudinii agresive din partea Federaţiei Ruse prin intenţia de militarizare a Mării Negre şi prin creşterea efectivelor militare din regiune şi dislocarea unor noi capabilităţi''. 

Ministrul Apărării a fost însoţit la Baza Aeriană 57 de omologul canadian, Harjit Singh Sajjan, căruia i-a transamis că prezenţa partenerilor canadieni în România în cadrul misiunii de poliţie aeriană a NATO transmite un mesaj de solidaritate şi contribuie la implementarea măsurilor de reasigurare, în context regional. Ministrul Fifor a transmis aprecieri omologului canadian şi pentru sprijinul constant oferit de ţara sa şi pentru contribuţia acestui stat la implementarea măsurilor asociate prezenţei înaintate, adaptate pe toate dimensiunile: aeriană, navală şi terestră. 

"Mulţumesc încă odată pentru contribuţia ţării dumneavoastră, prin asumarea unor posturi în structura Comandamentului Multinaţional de Divizie, respectiv a comandamentului Brigăzii Multinaţionale Sud-Est de la Craiova. Îmi face plăcere să reiterez aprecierea noastră pentru prezenţa Forţelor Aeriene Canadiene, respectiv cei aproximativ 135 de militari dislocaţi la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu şi a avioanelor CF-18 care execută misiuni de poliţie aeriană consolidată în perioada septembrie-decembrie 2018. Subliniez profesionalismul şi dedicarea cu care aceştia îşi desfăşoară activitatea în România şi contribuie, implicit, la menţinerea unui climat de pace şi stabilitate, atât în regiune cât şi în spaţiul euro-atlantic", a spus ministrul Mihai Fifor, conform agerpres.ro.

Orban comentează situația juridică a lui Tăriceanu: Nu văd de ce i-ar fi frică, ar trebui să fie primul care să solicite ca Senatul să voteze în favoarea UP


În context, el a apreciat că în regiunea Mării Negre "trăim vremuri complicate". 

"Trăim vremuri complicate în această regiune unde ne confruntăm cu o situaţie complexă de securitate şi cu o atitudine agresivă din partea Federaţiei Ruse prin intenţia de militarizare a Mării Negre şi prin creşterea efectivelor militare din regiune şi dislocarea unor noi capabilităţi. Acestea sunt aspecte pe care le observă zilnic atât militarii români cât şi cei canadieni aflaţi în prezent pe teritoriul nostru", a declarat Fifor. 

Ministrul român al Apărării a mai afirmat că întâlnirea cu omologul canadian, Harjit Singh Sajjan, reprezintă o ocazie şi pentru abordarea unor teme precum consolidarea unei posturi de descurajare şi apărare, eficiente pentru contracararea ameninţărilor la adresa securităţii aliaţilor, dar şi în legătură cu oferta României de a găzdui o componentă de tip corp de armată la nivel aliat şi de identificare a unor modalităţi concrete de cooperare pentru operaţionalizarea acestei capabilităţi, menită să contribuie la arhitectura unei structuri coerente de comandă şi control pentru flancul sud-estic al NATO.

Meleșcanu, AVERTISMENT pentru omologul ungar: Ministerul i-a transmis că urmărește 'retorica oficialilor de la Budapesta' privind relațiile cu România


"Folosesc acest prilej pentru a reconfirma dorinţa noastră de a continua această colaborare deosebit de valoroasă pentru noi, care, alături de un program intens de exerciţii în format întrunit, afilierea de forţe şi personal la structurile aliate de comandă şi control din România, vor conferi o arhitectură consolidată cooperării bilaterale", a subliniat Mihai Fifor. 

Ministrul Apărării Naţionale a făcut referire şi la importanţa pe care o va acorda România dialogului trans-atlantic în perioada în care va exercita preşedinţia rotativă a Consiliului UE. 

"Într-o altă notă, importanţa intensificării dialogului între ţările noastre este cu atât mai relevantă cu cât România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene începând cu luna ianuarie a anului viitor. O atenţie deosebită va fi acordată consolidării relaţiei trans-atlantice, ca prioritate a preşedinţiei noastre, precum şi a intensificării cooperării dintre NATO şi UE. Un lucru este cert şi anume că nu putem gândi întreaga arhitectură a securităţii europene fără o puternică legătură trans-atlantică şi sunt convins că în perioada următoare vom putea coopera inclusiv pe această temă", a încheiat Fifor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.