Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Tudose a cerut SGG o informare privind Cartierul Justiţiei

Inquam Photos / Octav Ganea
tudose transpiratie

Premierul Mihai Tudose a cerut, miercuri, Secretariatului General al Guvernului să pregătească pentru săptămâna viitoare o informare privind Cartierul Justiţiei. "Vreau pe săptămâna viitoare o informare cu Cartierul Justiţiei, că au trecut nouă luni...", a declarat prim-ministrul, în debutul şedinţei de Guvern, conform Agerpres.

Pe 3 februarie, când Comisiile juridice din Parlament au avizat bugetul Ministerului Justiţiei pe anul 2017, ministrul de la acea vreme, Florin Iordache, precizase că prioritatea ministerului, la capitolul investiţii, o reprezintă construirea Cartierului Justiţiei. El adăugase, de asemenea, că aici ar urma să se mute Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar şi CSM, două instituţii care îşi desfăşoară activitatea "în condiţii improprii".

"Prioritatea ministerului este aceea de a construi acel cartier pentru Justiţie. Din păcate, s-a pierdut un an. A fost un memorandum semnat de vechea conducere a ministerului, prin acel memorandum pe care noi l-am preluat, din fericire, avem şi sumele necesare pentru construire", declara Iordache la momentul respectiv.

Totodată, pe 19 iulie, consilierii generali ai Capitalei au adoptat, în unanimitate, o hotărâre prin care solicitau Guvernului emiterea unui act normativ privind transmiterea terenului cunoscut sub numele de "Esplanada" din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene în domeniul public al Capitalei şi administrarea CGMB.

Primarul Gabriela Firea declara la momentul respectiv că zona "Esplanada" a fost vizată în trecut şi de proiectul "Cartierul Justiţiei". În octombrie 2015, Ministerul Justiţiei (MJ) a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern privind amenajarea unui "cartier" al Justiţiei în zona centrală a Bucureştiului, unde să fie concentrate instituţii din sistemul judiciar, urmând să fie amenajat şi un centru cultural.

MJ preciza la momentul respectiv că obiectivul "Esplanada", aflat în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), care presupunea realizarea unui centru urban polifuncţional, prin intermediul unui parteneriat public-privat, nu a fost realizat. "În decembrie 2014, Guvernul a aprobat prin memorandum oportunitatea demarării demersurilor necesare realizării unui Cartier pentru Justiţie. (...) Acest complex urbanistic de anvergură reprezintă un obiectiv major de investiţii care va crea condiţii optime pentru desfăşurarea activităţii mai multor instituţii din cadrul sistemului judiciar printre care: CSM, Inspecţia Judiciară (IJ), Curtea de Apel Bucureşti, Judecătoriile sectoarelor 2 şi 5, Parchetele de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB), Institutul Naţional al Magistraturii (INM), Şcoala Naţională de Grefieri (SNG)", se arăta în nota de fundamentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.