Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Tudose desfiinţează Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă: 'O colecţie ilogică de reforme'

Facebook
Mihai Tudose

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose consideră că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă elaborat de Guvernul Cîţu conţine doar o colecţie ilogică de reforme, împărţite pe domenii în mod arbitrar. Fostul premier enumeră în special situaţia reformelor legate de educaţie, care sunt "sparte" în mai multe domenii. Sunt titlul "PNRR reloaded în formă de ghiveci de post... cu carne", Tudose face o scurtă analiză a noului PNRR.

"Pe data de 9 martie, ministrul Ghinea – ministrul ”0” fonduri europene – a prezentat, în cadrul unei dezbateri organizate în Comisia de Afaceri Europene a Camerei Deputaților, un document de poziție privind structura Planului Național de Redresare și Reziliență.

Așa am văzut și noi puțin din ceea ce mințile “luminate” ale Guvernului au ”gândit” și ne crucim. Astfel, noul PNRR elaborat sub egida ministrului Ghinea și asumat de Cîțu/PNL – este o colecție ilogică, cu iz de anticariat, de reforme, care nu corelează rațiunea europeană a acestui plan cu nevoile României. De ce? Motivele sunt nenumărate, dar extrag câteva:

- PNRR este construit pe 6 piloni, dintre care nu mai puțin de 4 se referă la programul România educată.

Educația este extrem de importantă și trebuie susținută prin toate mijloacele, mai ales în această perioadă de pandemie (când am avut/nu am avut măști, tablete și... școală!) când, practic, copiii sunt cei mai afectați. Ce rațiune poți să ai să separi, fără nicio logică economică/socială, componentele educației în 4 piloni (România Educată - Digitalizarea educației în cadrul Pilonului II. Transformare digitală, România Educată - Învățământ dual în cadul Pilonului III. Creștere inteligentă, sustenabilă și inclusivă, România Educată - Infrastructură școlară și universitară în cadrul Pilonului V. Sănătate și reziliență economică, socială și instituțională și România Educată - Program Național pentru reducerea abandonului școlar în cadrul Pilonului VI. Politici pentru generația următoare de copii și tineri), în loc să ai o singură componentă dedicată educației, asigurând astfel și coerența necesară în adoptarea măsurilor și proiectelor.

- În pilonul III Creștere inteligentă, sustenabilă și inclusivă avem ghiveciul perfect: Reforma pensiilor; Reforma companiilor de stat; Sprijin pentru mediul de afaceri; România Educată - Învățământ dual; Cercetare, Dezvoltare, Inovare; Cercetare-dezvoltare infrastructură de gaz în amestec cu hidrogen; România Creativă; Transport rutier și autostrăzi. Bine măcar că avem transport! Că, deh, reforma pensiilor are legătură cu creșterea ”economică”, sustenabilă și inclusivă, nu?! Și ce tip de proiect s-ar putea gândi în cadrul acestei reforme: plata funcționarilor care recalculează pensiile și transportul pensionarilor pentru furnizarea documentelor necesare recalculării? Reforma, după cum susține dna ministru Turcan, se va termina curând, când PNRR va fi “istorie cu iz de anticariat”! Și interesant ar fi să știm ce proiecte se vor finanța în cadrul Reformei companiilor de stat???

- În cadrul Pilonul V. Sănătate și reziliență economică, socială și instituțională avem… Fondul de reziliență a societății civile. Probabil că societatea civilă are nevoie de redresare după ce ”elita” este la guvernare!

Cea mai mare provocare va fi implementarea PNRR, în cazul în care Comisia Europeană îl va aproba! Dacă nu îl va aproba, e clar că... e de vină restul universului! În niciun caz incompetența lor ce tinde să devină proverbială.....", scrie Mihai Tudose pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.