Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Tudose, despre activitatea de pe litoral: Trebuie găsită o modalitate de a fideliza tot ce înseamnă personal sezonier

Inquam Photos / Octav Ganea
Guvernul Tudose

Premierul Mihai Tudose a declarat marţi seară, la Mamaia, unde a participat la o întâlnire cu reprezentanţii ai patronatelor din turism şi la deschiderea oficială a unui hotel din nordul staţiunii, că trebuie găsită o soluţie cu privire la fidelizarea angajaţilor care lucrează în acest sector pe durata sezonului estival, lipsa forţei de muncă fiind printre problemele semnalate de agenţii economici de pe litoral, scrie agerpres.ro.

''Principala problemă este în sensul instabilităţii personalului. Trebuie găsită o modalitate de a fideliza tot ceea ce înseamnă personal sezonier, fiindcă sunt confruntaţi cu problema de a angaja pe cineva trei luni, apoi pleacă, următoarele opt-nouă luni nu mai e nimeni pe aici şi din nou începe sezonul de vânătoare de cameriste, de ospătari, de bucătari, de mecanici etc. (...) Rămâne să vorbesc cu Ministerul de Finanţe, să găsim o modalitate în care să împărţim un tip de povară fiscală cu operatorii din turism, în special acolo unde este vorba de turismul sezonier, cum este cel de pe litoral, în care angajatul să fie angajat peste zece luni şi povara fiscală a angajatorului să fie cumva împărţită", a spus prim-ministrul în urma participării la o întâlnire cu agenţi economici din turism şi autorităţi locale, cu prilejul evenimentului derulat în nordul staţiunii Mamaia.

Referitor la faptul că unii dintre hotelieri nu au în administrare plajele din dreptul unităţilor lor turistice, Tudose a afirmat că şi această problemă trebuie rezolvată.

"În ceea ce priveşte problema plajelor, este una ce va trebui şi ea rezolvată, adică nu mi se pare firesc ca hotelul să aibă un statut, şi apoi când ieşi din hotel spre mare să dai de alţi proprietari, de alţi aşa-zişi operatori de turism. Ăla nu e un operator de turism, cu un şezlong pe plajă", a spus premierul.

De asemenea, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Mohammad Murad, a declarat presei că hotelierii nu pot oferi servicii de calitate fără forţa de muncă necesară, iar turismul din ţara noastră are nevoie de promovare şi de un cadru legislativ privind administrarea staţiunilor turistice.

''Sunt trei probleme importante care trebuie luate în seamă. (...) Situaţia este foarte complicată, nu putem oferi servicii de calitate cât timp nu găsim forţă de muncă. Să ne daţi voie să ţinem şi iarna angajaţii, dar fără taxe aferente (...) Am ajuns la hotel de cinci stele să nu deschidem un etaj, două pentru că nu avem cameriste. Doi, promovarea, trebuie să găsim soluţii. (...) Avem nevoie de o strategie clară de promovare pentru a aduce străini în România. (...) Trei, este nevoie de un cadru legislativ privind organizarea de staţiuni turistice. (...) E nevoie de un cadru administrativ în care mediul de afaceri şi autorităţile locale să facă o strategie de administrare a staţiunilor, care să fie foarte clară'', a reliefat reprezentantul AFPTR problemele care au fost expuse de către operatorii din turism premierului Tudose, precum şi ministrului Turismului, Mircea-Titus Dobre.

Marţi seară, în nordul staţiunii Mamaia, a avut loc deschiderea oficială a unui hotel de cinci stele, realizată în urma unei investiţii private în valoare de aproape zece milioane de euro, potrivit investitorului. La eveniment au mai participat preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, precum şi ministrul Tineretului şi Sportului, Marius-Alexandru Dunca, precum şi parlamentari constănţeni, reprezentanţi ai administraţiei locale şi ai industriei HoReCa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.