Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Tudose iese la rampă după anunțul lui Ciucă: 'Nu ne-a presat UE, dar cineva trebuie să explice ce s-a întâmplat. Să îi ia la întrebări procurorii'

Facebook
Mihai Tudose

Fostul premier Mihai Tudose a intervenit telefonic la România TV pentru a comenta anunţul făcut marţi de prim-ministrul Ciucă referitor la măsurile luate de Guvern în domeniul energiei.

Nicolae Ciucă a anunţat marţi că de la 1 aprilie va fi scăzut TVA-ul pentru energie şi că sunt luate în calcul şi alte măsuri de sprijinire a IMM-urilor, iar Mihai Tudose spune că acestea sunt benefice, dar sunt temporare şi adoptate foarte târziu.

„Aceste masuri trebuiau luate de fostul guvern in septembrie. Masurile sunt bune, dar trebuie puse in practica, transpuse in niste acte normative. Nu inteleg pasivitatea fata de companiile care au incalcat legea, eu sper ca va urma si asta.

Iar o sa zica cineva ca am ceva cu ministrul Energiei, dar acolo trebuia sa se intample niste lucruri mai demult. Eu cred ca la prima sedinta a coalitiei PSD va sustine implementarea cu rapiditate a acestor masuri. Eu cred ca ministerele de profil trebuia deja sa vina cu proiectele de ordonante. Ar trebui urgent un act normativ care sa reglementeze aceste lucruri. Mai trebuie si un act normativ prin care cei care au platit deja facturi umflate sa isi recupereze banii. Exista o posibilitate ca sumele platite in plus sa se scada din facturile viitoare. Intr-o lume normala se intampla niste lucruri, dar intr-o situatie anormala lucrurile nu mai sunt normale.

Vorbim de niste companii care au avut o pozitie de forta si trebuia sa aiba si Guvernul o pozitie de forta. Ar trebui ca aceia care au umflat facturile sa mearga la oameni la poarta sa le dea banii inapoi.

Din pacate, trebuie sa repet ce spuneam acum 6 luni, ca aceste masuri de compensare se refera la efect, dar cauza este deficitul de energie. Solutiile propuse de ministerul de profil nu exista. Criza nu a inceput ieri, PNL nu are portofoliul de ieri, deci… Toate aceste masuri de compensare le ia statul, adica tot noi le suportam.

Eu am niste intrebari. Ca sa spargi un geam iti trebuie o secunda, ca sa il pui la loc iti ia o ora. Cineva a spart geamul, noi nu mai producem, lucrurile au scapat de sub control. In zilele in care am produs curent cat a trebuit, tot scump a fost, pentru ca au ramas cu preturile sus. A doua masura gresita a fost aceasta liberalizare anul trecut, cand stiam ce vine. Nu ne-a presat UE, dar cineva trebuie sa explice ce s-a intamplat. Sa ii ia la intrebari procurorii.

Daca maine gasiti parbrizul spart la masina si nu a cazut un meteorit, se face o ancheta, nu? Acum masurile anuntate de premier sunt bine primite, dar sunt tranzitorii si cu impact devastator la buget. E ca atunci cand ai un cui in talpa si iei ceva sa nu te mai doara, dar pana la urma trebuie scos si cuiul. Eu nu am auzit de masuri pe termen lung pana acum, ca daca auzeam le sustineam.

Domnul Ciuca si acest guvern au o luna jumatate. In 2020-2021 s-a produs nenorocirea, noi vorbim despre asta de cel putin un an de zile. De ce a functionat piata asa ar trebui intrebat reglementatorul. La pretul cu care se gaseste acum gaz de cumparat, intreprinderile se duc in cap. Persoanele fizice nu au ce face, nu poti sa iei tu gaz mai ieftin de la Gazprom, iei de la distribuitorul care iti baga teava in casa, dar statul poate sa intervina.

Situatiile exceptionale nu se pot rezolva decat prin solutii exceptionale. Nu exista cadrul legal, il creezi. Pana la urma, mai bine risc o amenda europeana, dar salvez tara.

Toata compensarea asta cu reducerea de TVA inseamna bani pe care nu ii mai ia statul. Compensarea la facturi sunt din bani de la buget, deci noi pierdem pe mai multe parti. Nu exista doar cetatenii si IMM-urile, ci si marile combinate, toti consumatorii sunt afectati.

Vad ca premierul a iesit azi cu primele solutii, din ce stiu eu mai urmeaza si altele.”, a spus Mihai Tudose la România TV.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.