Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Tudose: Liberalii fac sărbătoarea recoltei înainte de arat, semănat și cules! Este o guvernare răsuflată

ziaruldemures.ro
Mihai Tudose

Europarlamentarul Mihai Tudose susține că actualul Guvern își bazează toată strategia pe banii europeni din Mecanismul de Reziliență, însă aceste fonduri ar putea veni în România cel mai devreme în toamna acestui an. Tudose arată că mai sunt încă multe obstacole de trecut și pot să apară foarte multe variabile, de aceea consideră că ”PNL a început Festivalul fondurilor europene – un fel de sărbătoare a recoltei înainte de arat, semănat, prășit și cules.”.

Citește și: Joe Biden trage semnalul ce alarmă: China depășește SUA. Ne vor mânca prânzul

”O guvernare răsuflată înainte de vreme

Florin Cîțu a și deschis șampania, doar-doar pocnitura va abate atenția de la tăierile de care s-a apucat cu râvnă sadică. Tichete de vacanță și indemnizații de hrană eliminate, subvenția pentru transportul gratuit al studenților redusă la jumătate, înghețarea punctului de pensie până la anul – poporul începe să simtă grija guvernării de dreapta. Desigur, nu la fel cum simte grija asta o chelneriță angajată inginer la Apele Române ori o fostă miss, fără experiență în domeniul medical, numită în conducerea unui spital TBC. Nu trece ziua fără o numire scandaloasă sau fără un anunț vestind austeritatea ce ne paște. O situație potrivită pentru a deschide șampania în cinstea banilor europeni...

E vorba de aceleași fonduri de relansare economică de care PNL tot vorbește de vara trecută, anunțând periodic victorii după victorii pe frontul bruxellez. Doar că banii întârzie să vină. Spuneam astă-toamnă, într-o perioadă plină de optimism electoral, că fondurile de redresare și vaccinurile anti-Covid vor avea, din păcate, aceeași soartă, contrară triumfalismului liberal.

Am votat marți, în Parlamentul European, regulamentul privind Mecanismul de Redresare și Reziliență. Urmează adoptarea sa de către Consiliu, ceea ce ar trebui să fie o formalitate având în vedere acordul provizoriu Parlament – Consiliu din 18 decembrie. După aceea vine rândul statelor membre să ratifice Decizia privind resursele proprii, altfel Comisia nu se va putea împrumuta de pe piețele internaționale în numele statelor membre. Între timp, guvernele naționale trebuie să trimită, până la final de aprilie, la Comisia Europeană, planurile de relansare, în baza cărora se vor aproba alocările de fonduri. Comisia are la dispoziție două luni pentru a decide în fiecare caz în parte, după care miniștrii de Finanțe din UE, reuniți în Consiliul Ecofin, au termen o lună pentru a da verdictul final.

Așadar, încă mai sunt multe necunoscute și termene în lungul drum al banilor europeni către beneficiari. În cel mai bun caz, primele sume vor fi injectate în economie la începutul toamnei, adică la peste un an de când PNL a început Festivalul fondurilor europene – un fel de sărbătoare a recoltei înainte de arat, semănat, prășit și cules. De atunci, PNL, cot la cot cu USR-Plus și UDMR, tot mai sărbătorește, de câte ori simt cuțitul deficitului bugetar la os, izbăvirea ce va să vină.

Dacă procedura de adoptare se încheie conform calendarului, dacă planul național va fi corect și la timp întocmit, dacă va reuși Comisia să obțină împrumutul în condiții avantajoase - având în vedere impasul furnizării de vaccinuri, apar și aici niște semne de întrebare...

Sunt mulți de ”dacă”, prea mulți pentru o guvernare deja răsuflată. Ca o șampanie deschisă înainte de vreme.”, scrie Mihai Tudose.

 

O guvernare răsuflată înainte de vreme Florin Cîțu a și deschis șampania, doar-doar pocnitura va abate atenția de la...

Posted by Mihai Tudose on Friday, 12 February 2021

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.