Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden trage semnalul ce alarmă: China depășește SUA. Ne vor mânca prânzul

Agerpres - Reuters
Joe Biden

Preşedintele Joe Biden a avertizat joi, în timpul unei întâlniri cu un grup bipartizan de senatori, că China depăşeşte agresiv Statele Unite în ceea ce priveşte infrastructura, relatează CNBC.

Citește și: ULTIMA ORĂ | Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţ anunţă noile condiţii de intrare în România/ Lista statelor cu risc epidemiologic

”Investesc mulţi bani, investesc miliarde de dolari şi se ocupă de o gamă întreagă de probleme care se referă la transporturi, mediu şi o serie întreagă de alte lucruri”, a spus Biden în timpul întâlnirii cu senatorii, care a avut loc în biroul oval.

”Au o iniţiativă nouă, majoră, în domeniul feroviar şi au deja o cale ferată pe care se circulă cu uşurinţă cu 225 de mile pe oră”, a explicat el, adăugând că a vorbit miercuri cu preşedintele chinez Xi Jinping timp de două ore.

”Dacă nu ne vom mişca, să ştiţi că ne vor mânca prânzul”, a spus Biden după întâlnirea cu membrii comisiei de mediu şi lucrări publice.

”Trebuie doar să ne mobilizăm. Aşadar, vreau cu aceşti oameni - deoarece aceştia sunt comisia cheie - este cum să începem acest lucru. Am prezentat ce cred că ar trebui să facem ”, a adăugat preşedintele.

Discuţia telefonică cu Xi şi întâlnirea cu senatorii au avut loc în timp ce noua administraţie americană lucrează pentru a aborda încălcările drepturilor omului şi pentru a remedia relaţiile comerciale cu a doua cea mai mare economie din lume.

Săptămâna trecută, în timpul unei discurs la Departamentul de Stat, Biden a spus că va colabora mai strâns cu aliaţii pentru a stabili o reacţie faţă de Beijing.

”Vom confrunta abuzurile economice ale Chinei”, a mai spus Biden, descriind Beijingul drept ”cel mai serios concurent al Americii”.

Tensiunile dintre Beijing şi Washington, cele mai mari două economii ale lumii, s-au amplificat sub administraţia Trump şi au escaladat într-un război comercial care a dus la interzicerea afacerilor cu companiile chineze de tehnologie.

Într-un interviu acordat CBS, Biden a spus că administraţia sa este pregătită pentru ”o concurenţă extremă” cu China, dar că abordarea sa va fi diferită de cea a predecesorului său.

”Nu o voi face aşa cum a făcut Trump. Ne vom concentra asupra regulilor internaţionale”, a spus Biden duminică.

După observaţiile sale de la Pentagon de miercuri, un reporter l-a întrebat pe Biden dacă are vreun interes să pedepsească China din cauza lipsei de transparenţă cu privire la izbucnirea epidemiei de Covid-19, anul trecut.

”Sunt interesat să obţin toate faptele”, a spus Biden.

Secretarul de Stat Antony Blinken a discutat pentru prima dată cu omologul său chinez, Yang Jiechi, weekendul trecut. Într-o convorbire tensionată, Blinken i-a spus lui Yang că SUA vor cere China să răspundă pentru o serie de probleme, inclusiv pentru abuzuri ale drepturilor omului. Blinken a cerut, de asemenea, Beijingului să condamne recenta lovitură militară din Myanmar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.