Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihail Gorbaiov: 'Sper ca o cursă a înarmării să poată să fie oprită şi să putem continua dezarmarea nucleară'

gorbaciov

Fostul lider al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov a apreciat joi că este urgent să se depună eforturi în vederea împiedicării unei noi curse a înarmării, relatează The Associated Press, potrivit news.ro

”Sper ca o cursă a înarmării să poată să fie oprită şi să putem continua dezarmarea nucleară” pe care a lansat-o împreună cu fostul preşedinte american Ronald Reagan, a declarat Gorbaciov.

Ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice a făcut această declaraţie după ce a participat, la Moscova, la premiera unui film al lui Werner Herzog care are la bază discuţii ale sale cu acesta.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat luna trecută că intenţionează să se retragă din Tratatul INF (Intermediate-Range Nuclear Forces), pe care Gorbachev şi Reagan l-au semnat către sfârşitul Războiului Rece, în 1987, după ce a acuzat Rusia că-l încalcă.

Gorbaciov, care a preluat puterea în 1985, a demisionat de Crăciun, în 1991, după implozia blocului sovietic, se bucură de o apreciere internaţională tocmai din cauza rolului pe care l-a jucat în încheierea Războiului Rece.

Însă el este criticat frecvent acasă, unde mulţi îl consideră vinovat de sfârşitul Uniunii Sovietice şi de sărăcia şi haosul politic care au urmat.

Citește și: Nord-coreenii nu erau pregătiți pentru întâlnirea cu Mike Pompeo, afirmă Nikki Haley

Gorbaciov s-a declarat, tot joi, separat, îngrijorat de ”încercări de a duce lumea înapoi în trecut”, avertizând că o relansare a cursei înarmării constituie cel mai mare pericol.

El s-a declarat profund îngrijorat de faptul că ”unii vorbesc despre un război nuclear ca despre un lucru permis, se pregătesc pentru asta şi-i discută posibilele scenarii”.

Fostul lider sovietic a subliniat că a convenit cu Reagan că ”un război nuclear nu poate fi câştigat şi trebuie să nu fie purtat vreodată”, o declaraţie care, în opinia sa, trebuie reamintită în prezent.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.