Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihnea Motoc reconfirmă angajamentul României pentru domeniul apărării antirachetă

Mihnea Motoc

Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a reconfirmat luni "angajamentul solid" al României pentru domeniul apărării antirachetă, în cadrul unei întâlniri avute cu directorul Agenţiei pentru Apărare Antirachetă a SUA, viceamiralul James D. Syring, în marja conferinţei multinaţionale în domeniul apărării împotriva rachetelor balistice.

Potrivit unui comunicat transmis luni Agerpres de MApN, pe parcursul întrevederii Motoc a subliniat că proiectul comun în domeniul apărării împotriva rachetelor balistice a dus la creşterea securităţii României şi a spaţiului euroatlantic şi la întărirea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA. De asemenea, el a reiterat susţinerea României pentru dezvoltarea pe mai departe a componentei europene a sistemului antirachetă al SUA, "ca proiect strategic ce întăreşte relaţia transatlantică dintre aliaţii europeni şi SUA, în plan bilateral şi în cadrul NATO". Pe de altă parte, se mai arată în comunicatul MApN, în prima zi a conferinţei multinaţionale în domeniul apărării împotriva rachetelor balistice, care se desfăşoară la Londra, Mihnea Motoc a susţinut o alocuţiune în care a expus cele mai importante repere ale cooperării dintre România şi SUA în domeniul apărării antirachetă, cu accent pe operaţionalizarea bazei de la Deveselu.

"În acest context, el a subliniat rolul important al României în procesul de realizare a capabilităţii de apărare împotriva rachetelor balistice la nivel Aliat, prin asumarea găzduirii elementelor sistemului SUA dislocat în Europa, fapt ce a dus la creşterea substanţială a ariei de acoperire a sistemului NATO BMD şi la declararea Capabilităţii Operaţionale Iniţiale la Summitul de la Varşovia. Ministrul Motoc a subliniat din nou caracterul defensiv al capabilităţii, plecând de la obiectivul urmărit, de a proteja populaţia şi teritoriul Aliat de ameninţări din afara spaţiului euroatlantic", precizează MApN. Conform sursei citate, ministrul apărării, Mihnea Motoc, a primit premiul anual David R. Israel, "pentru rezultatele meritorii în domeniul apărării antirachetă şi ca recunoaştere a eforturilor şi implicării active a Ministerului Apărării Naţionale în operaţionalizarea bazei de la Deveselu".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.